Στα τέλη Ιανουαρίου οι εξελίξεις για την ΕΒΖ

Νέα μελέτη αξιοποίησης του ομίλου - Προθεσμία των τευτλοπαραγωγών έως αύριο για τις πληρωμές
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 12:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Νέα μελέτη για την αξιοποίηση του Ομίλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας στη χθεσινή συνάντησή της με τους εργαζόμενους και θα τους παρουσιάσει τα πορίσματα της μελέτης -και βάσει αυτών τις προτάσεις της για εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας- σε νέα συνάντηση στα τέλη του μήνα.

Αν και η πρόσκληση για τη χθεσινή συνάντηση είχε απευθυνθεί προς τους εργαζόμενους σε έντονο ύφος και προδίκαζε άμεση συζήτηση για μειώσεις μισθών και μάλιστα υπό την προειδοποίηση-απειλή της εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας, δεν τέθηκε επί τάπητος τέτοιο ζήτημα, αλλά επί της ουσίας οι σχετικές διαβουλεύσεις αναβλήθηκαν για την εν λόγω επικείμενη συνάντηση, βάσει των συμπερασμάτων της νέας μελέτης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στη συνάντηση έγινε επίσης αντιληπτό ότι πλέον δεν ισχύει το σενάριο της πώλησης των θυγατρικών της Σερβίας, αλλά της συνολικής σχετικής αντιμετώπισης του Ομίλου (αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή).

Από την πλευρά τους, πάντως, οι τευτλοπαραγωγοί -ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας- δηλώνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι να διεκδικήσουν νομικά την πληρωμή τους για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ. Η διοίκηση της ΕΒΖ δηλώνει ότι θα πληρωθούν και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους, ενώ εκείνοι λένε ότι δίνουν προθεσμία μέχρι αύριο Παρασκευή, διαφορετικά την προσεχή Δευτέρα θα στείλουν εξώδικο.

Συγκεχυμένες, εξάλλου, είναι οι πληροφορίες για το αν τελικά η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει την ΕΒΖ έναντι υποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και δέσμευσης των κερδών των σερβικών θυγατρικών, όπως ανέφεραν διαρροές και πληροφορίες το τελευταίο διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα