Από την έντυπη έκδοση
Την προσοχή σε όλους τους επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ώστε ο εξαιρετικά κρίσιμος προϋπολογισμός του 2018 να εκτελεστεί εντός των προβλέψεων, ει δυνατόν και με μεγαλύτερη… οικονομία, ειδικά σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών, συνιστά ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Με μακροσκελή εγκύκλιο, η οποία παρέχει οδηγίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018, καλεί όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα να λειτουργούν με γνώμονα τόσο τη συγκράτηση των δαπανών όσο και την αποφυγή νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.
Ο στόχος είναι διπλός:
1. Να φανεί από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2018 και ότι η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι στόχος απολύτως εφικτός. Η εκτέλεση εντός των στόχων από τους πρώτους κιόλας μήνες κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων, τον Μάιο, θα κριθεί αν το αφορολόγητο θα μειωθεί από το 2019 ή από το 2020, όπως επίσης και το αν θα υπάρξει καλό πακέτο μέτρων για το 2019.
2. Να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2018. Ο Νοέμβριος του 2017 έκλεισε με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να ανέρχονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
Με την εγκύκλιό του, ο κ. Χουλιαράκης δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού:
- Ζητεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη σύνταξη και αποστολή των μηνιαίων προγραμμάτων (μηνιαίοι και τριμηνιαίοι στόχοι) εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018, καθώς και στο περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας, αφού σε αυτό πρέπει να ενσωματώνονται προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις που οι φορείς οφείλουν να ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού τους διαφαίνονται πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους.
- Όλοι οι φορείς οφείλουν να υιοθετήσουν μηχανισμούς και να προγραμματίσουν δράσεις που θα εξασφαλίζουν τη μηνιαία παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, έτσι ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις αποκλίσεις από τους στόχους.
- Μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων γενικής κυβέρνησης (πλην των δήμων) υπάρχει δυνατότητα να συναφθούν μνημόνια συνεργασίας μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2018.
- Οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών και οι διοικήσεις των φορέων (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ.) οφείλουν να παρακολουθούν αδιαλείπτως την εξέλιξη των προϋπολογισμών τους και να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
- Ο έλεγχος της πορείας των πιστώσεων, η συνεχής παρακολούθηση των διαθέσιμων πιστώσεων και των υποχρεώσεων, η μη σώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η εξόφληση των τιμολογίων εντός των προθεσμιών που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις αποτελούν βασικές υποχρεώσεις των φορέων.
Μεταξύ των υπόλοιπων καθηκόντων τους, όλοι οι φορείς θα πρέπει να φροντίσουν:
- για την παροχή εντός των προθεσμιών που προβλέπονται, δηλαδή μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του επόμενου μήνα από τη λήξη του μήνα αναφοράς, έγκυρων στοιχείων (εκκρεμείς δεσμεύσεις, απλήρωτες υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές) μέσω της ειδικά σχεδιασμένης για τον σκοπό αυτό διαδικτυακής πύλης (e-Portal),
- για την αποστολή μηνιαίων και τριμηνιαίων εκθέσεων αναφοράς (μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του μήνα ή του τριμήνου αναφοράς) για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και το μητρώο δεσμεύσεων,
- για την παροχή στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους.
Αξιοσημείωτη για την οικονομία που πρέπει να γίνει στο σκέλος των δαπανών είναι και η ακόλουθη οδηγία: «Η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το ποσοστό αποδέσμευσης των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για τον λόγο αυτό είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών».
Εκκρεμείς συντάξεις και ληξιπρόθεσμα
«Το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα εξακολουθήσει να υλοποιείται και εντός του 2018, καθώς προβλέπεται να ολοκληρωθεί την 30ή Ιουνίου 2018» αναφέρεται στην εγκύκλιο Χουλιαράκη και προστίθεται: «Για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, των υπουργείων και οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι πιστώσεις και οι επιχορηγήσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό αυτό, καθώς και να παρέχουν έγκαιρα κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το ΓΛΚ».