Στο φουλ οι μηχανές της Ευρωζώνης

Δεκέμβριος: Σε υψηλά επταετίας ο δείκτης ΡΜΙ για μεταποίηση και υπηρεσίες
Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 14:02
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Από την έντυπη έκδοση 

Με τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και επτά χρόνια αποχαιρέτησε το 2017 η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα της IHS Markit για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για την οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θεωρείται απολύτως ενδεικτικός της συνολικής εικόνας της οικονομίας του ευρώ, ανήλθε τον Δεκέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 58,1 μονάδες από 57,5 τον Νοέμβριο και ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με την προκαταρκτική εκτίμηση των ειδικών της εταιρείας (58). Βρίσκεται πλέον όχι απλώς σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ύφεση από την επέκταση, αλλά σε έδαφος που σηματοδοτεί δυναμική ανάκαμψη. Συνολικά για το 2017 ο μέσος σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,4 μονάδες.

Πρόκειται για την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2006, την τελευταία δηλαδή χρονιά πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα προβλήματα στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime loans), που εξελίχθηκαν σε παγκόσμια πιστωτική ασφυξία και βαθιά ύφεση.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα