«Φρένο» από τις ΗΠΑ στην κινεζική επέλαση μέσω των εξαγορών

Η κυβερνητική επιτροπή απέρριψε το σχέδιο της Ant Financial για τη MoneyGram
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:12
EPA/MAURITZ ANTIN

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Ανακόπηκε για μία ακόμη φορά η κινεζική «επέλαση» στον χώρο εξαγορών επιχειρήσεων, όταν το σχέδιο της Ant Financial να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία μεταβίβασης χρημάτων MoneyGram International κατέρρευσε, από τη στιγμή που κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ απέρριψε την εξαγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας. Πρόκειται για την πιο σημαντική κινεζική συμφωνία που τορπιλίζεται υπό τη σημερινή κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση, καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά τις πωλήσεις αμερικανικών επιχειρήσεων σε κινεζικές, ειδικά σε μία περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο προκειμένου να το κινητοποιήσει να βοηθήσει στην προσπάθεια τερματισμού των πυρηνικών φιλοδοξιών της Β. Κορέας, αλλά και να συνεργαστεί περισσότερο σε θέματα εμπορίου και συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ναυαγεί σχέδιο εξαγοράς αμερικανικής από κινεζική εταιρεία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, της αμερικανικής κατασκευάστριας τσιπ Lattice Semiconductor Corp. από το κινεζικό fund Canyon Bridge Capital Partners. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2017, η China Oceanwide Holdings Group και η Genworth Financial αποφάσισαν να παρατείνουν έως την 1η Απριλίου την προγραμματισμένη εξαγορά ύψους 2,7 δισ. δολαρίων του αμερικανικού ομίλου ασφαλειών ζωής από την κινεζική εταιρεία.

Η αποτυχία της συμφωνίας αξίας 1,2 δισ. δολαρίων συνιστά πλήγμα για τον Τζακ Μα, τον πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού στον χώρο του διαδικτύου Alibaba Group Holding, ο οποίος έχει τον έλεγχο της Ant Financial από κοινού με στελέχη της Alibaba. Στόχος του ήταν η εξάπλωση της Ant Financial, η οποία δέχεται έντονο ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά από τον ανταγωνιστή της WeChat, πλατφόρμα πληρωμών που ανήκει στην Tencent Holding. Ο κ. Μα, ο οποίος εμφανίζεται συχνά με κορυφαία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τραμπ ότι θα συνέβαλε στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη συμφωνία τους αφότου η αρμόδια για τις ξένες επενδύσεις επιτροπή των ΗΠΑ (CFIUS) απέρριψε το σχέδιο επικαλούμενη ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες.

«Παρά τις προσπάθειές μας να συνεργαστούμε με την αμερικανική κυβέρνηση, έχει γίνει σαφές ότι η επιτροπή δεν θα εγκρίνει τη συγχώνευση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MoneyGram, Άλεξ Χόλμς.  

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την έκβαση της συμφωνίας, περιορίστηκε να πει ότι η συνεργασία επί οικονομικών και εμπορικών θεμάτων βασίζεται σε αμοιβαίο όφελος.

«Ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίκαιο και προβλέψιμο περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορούν να επενδύουν», ανέφερε. Ωστόσο, κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε λεκτική που προχωρά πολύ πιο πέρα και κάνει λόγο για μία «φθίνουσα» φιλικότητα μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αντιποίνων από την Κίνα, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.

Το παράδειγμα της MoneyGram δείχνει επίσης τον βαθμό που η επιτροπή CFIUS των ΗΠΑ εστιάζει σε θέματα κυβερνοασφάλειας αλλά και στην ακεραιότητα των προσωπικών στοιχείων και πώς αυτό την οδηγεί στο να μπλοκάρει συμφωνίες σε κλάδους που δεν συνδέονται παραδοσιακά με θέματα εθνικής ασφαλείας, όπως των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σημειώνεται επίσης ότι η Ant Financial επιθυμούσε να εξαγοράσει τη MoneyGram όχι τόσο για την παρουσία της στις ΗΠΑ αλλά κυρίως για να επεκταθεί σε αναπτυσσόμενες αγορές εκτός των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η τελευταία έχει παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες.

Βρετανική πρόσκληση

Με αφορμή την κατάρρευση της συμφωνίας, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ βρήκε την ευκαιρία να δείξει το ενδιαφέρον του προς την Κίνα, λέγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Ο κ. Φοξ επισκέφθηκε την Κίνα, δεδομένου ότι οι οικονομικές συζητήσεις μεταξύ Κίνας και Βρετανίας λαμβάνουν μεγαλύτερη σημασία τώρα που η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. Στο ερώτημα εάν η Βρετανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός προορισμός για κινεζικές επενδύσεις, ο κ. Φοξ απάντησε ότι ευελπιστεί πως οι επενδυτικές σχέσεις θα λειτουργήσουν και «προς τις δύο κατευθύνσεις». Η Κίνα είναι μία από τις χώρες με την οποία η Βρετανία ευελπιστεί να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όταν θα εξέλθει από την Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα