E.ON: Υψηλότερη προσφορά εξαγοράς της Endesa

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 09:57

ΣΤΗΝ αύξηση της προσφοράς της κατά 38% για την εξαγορά της Endesa SA, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ευρώπης, E.ON AG, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον κίνδυνο της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας να εμποδίσει την εξαγορά.

Στην προσπάθεια της η γερμανική Ε.ΟΝ, να κάνει τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας κοινής ωφελείας παγκοσμίως, προσέφερε σε μετρητά 37,1 δισ. ευρώ (47,1 δισ. δολ.) ή 35 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η Acciona SA, η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ισπανίας, αγόρασε αυτήν την εβδομάδα μερίδιο 10% στην Endesa προς 32 ευρώ ανά μετοχή και χθες είπε ότι ενδέχεται να το διπλασιάσει.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χθες διέταξε την Ισπανία να άρει τους περιορισμούς στην προσφορά. Οι αρμόδιοι της Ε.Ε. προσπαθούν να καταργήσουν τα εμπόδια στην αγορά ενεργείας ύψους 250 δισ. ευρώ και να σταματήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να αναμειγνύονται στις εξαγορές από ξένες εταιρείες.

Η αρμόδια επιτροπή εθνικής ενεργείας της Ισπανίας, ενέκρινε τον Ιούλιο την προσφορά της Ε.ΟΝ, υπό 19 όρους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης εργοστασίων πυρηνικής ενεργείας και άνθρακα της Endesa.

H Acciona είπε ότι ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στην Endesa, στο περίπου 25%, ενώ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση εξαγοράς του 20%.

Οι αμερικανικές μετοχές της E.ON, περιόρισαν τα κέρδη τους στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της υψηλότερης προσφοράς εξαγοράς, φθάνοντας στα 93,46 ευρώ η μία. Χθες οι μετοχές της εταιρείας στη Γερμανία έκλεισαν 2% χαμηλότερα, στα 94,09 ευρώ η μία.

Αντιθέτως άνοδο 11% σημείωσαν χθες οι μετοχές της Endesa στη Μαδρίτη, φθάνοντας τα 32,50 ευρώ η μία. Οι αμερικανικές μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν στα 34,81 ευρώ, μετά το τέλος της συνεδρίασης στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος της Endesa, Γκάμπριελ Κάστρο, αρνήθηκε να σχολιάσει την υψηλότερη προσφορά της Ε.ΟΝ, ενώ από την Acciona δεν βρέθηκε κάποιος για να σχολιάσει άμεσα το θέμα, όταν επικοινώνησε μαζί της το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα