Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα λάβει μέτρα για την στήριξη των τιμών
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2006 12:37

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου καθώς οι διαπραγματευτές και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να υποστηρίξει τις τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει πλέον των 12 δολ. το βαρέλι μέσα σε δύο μήνες.

«Κάτι πρέπει να γίνει για τη σταθεροποίηση των τιμών», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο Reuters από τη Νιγηρία, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Εντμουντ Νταουκόρου. Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε αυτόν τον μήνα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή των χωρών-μελών του στα 28 εκατ. βαρέλι ημερησίως. Η επόμενη σύσκεψη του ΟΠΕΚ θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου και οι υπουργοί Πετρελαίου συζητούν το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων, είπε ο Νταουκόρου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 54 σεντς, ποσοστό 0,9% φθάνοντας στα 61,55 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 61,52 δολ. το βαρέλι στις 10:10 π.μ. στο Λονδίνο. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκαν 55 σεντς υψηλότερα, στα 60,67 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών των 59,52 δολ. το βαρέλι στις 25 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη. Οι τιμές του έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και η προθεσμία των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρασε, χωρίς να επιβληθούν στην αραβική χώρα κυρώσεις.

Το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 π.μ., ώρα Ουάσινγκτον τα στοιχεία για τα αποθέματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα