AWB: Νέα πρόβλεψη για χαμηλότερη παραγωγή σταριού

Λόγω της ξηρασίας
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 11:47

Ο ΞΗΡΟΣ και ζεστός καιρός, ενδέχεται να μειώσει κατά το ήμισυ την τρέχουσα παραγωγή, είπε σήμερα το μονοπώλιο σταριού της Αυστραλίας, AWB Ltd., κάτι που θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του προϊόντος.

Η παραγωγή στην Αυστραλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο, ενδέχεται να κυμανθεί από 12 έως 15 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της AWB. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη παραγωγή ήταν 25,1 εκατ. τόνους.

Τα συμβόλαια του προϊόντος έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 25%, μετά την ξηρασία, που μείωσε την παραγωγή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, την υπ'αριθμόν ένα χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο, απειλώντας τις καλλιέργειες στην Αυστραλία, η οποία είχε ξηρασία ρεκόρ τον Αύγουστο, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης El Nino.

To σιτάρι για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 3,5 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 4,2775 δολ. το μπούσελ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Τα συμβόλαια, στις 5:24 μ.μ., διαπραγματεύθηκαν στο Σύδνεϋ, στα 4,245 δολάρια.

Οι μετοχές της AWB υποχώρησαν 5 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 3,35 δολ. η μία κατά το τέλος της συνεδρίασης, στις 4:10 μ.μ. στο Χρηματιστήριο του Σύδνεϋ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 28% την πρόβλεψή της για την παραγωγή σταριού, στα 16,4 εκατ. τόνους. Η σημερινή πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής από την AWB, είναι η δεύτερη μέσα στο έτος. Τον Ιούλιο προέβλεπε ότι η παραγωγή θα κυμανθεί από 18 εκατ. έως 20 εκατ. τόνους, χαμηλότερα της πρόβλεψης του Μαΐου, για παραγωγή από 23 εκατ. έως 25 εκατ. τόνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα