Στο 8,8% υποχώρησε η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 12:12
UPD:12:17

Στο 8,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, διαμορφώθηκε η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2006 έναντι 9,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

Στο εν λόγω χρονικό διάστημα, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,3%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (13,4%), αν και έχει μειωθεί σημαντικά, εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (5,6%).

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 17,8%. Μάλιστα στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 24,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται πάνω από το συνολικό ποσοστό, κυρίως, στους απόφοιτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε όσους έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια, το δε χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού, που έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας.

Από το σύνολο των 427.410 ανέργων, το 39,4% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ, συνολικά, το 88,0% είναι διατεθειμένο να εργαστεί, είτε με πλήρη είτε στην ανάγκη και με μερική απασχόληση.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό (15,8% που είναι αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) του συνόλου των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία όμως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (23,9%),

β) οι μη ικανοποιητικές αποδοχές (21,8%) και

γ) το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις κατάλληλης επαγγελματικής σταδιοδρομίας (14,2%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 36,7% του συνόλου τους.

Εοισημαίνεται ότι, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί») αποτελούν το 57,5% του συνόλου.

Σχετικά με το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού (7,5%), το δε ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται στο 71,8% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (14,8%), στα Ιόνια Νησιά (11,8%) και ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 11,3%.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Κρήτη με 5,8% και το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό ανεργίας 7,5%.

Xαρακτηριστικά της απασχόλησης

Ο αριθμός των απασχολουμένων, το Β’ τρίμηνο του 2006, ανήλθε στα 4.452.817 άτομα.

Κατά το Β’ τρίμηνο του 2006 βρήκαν απασχόληση 115.000 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, περίπου, 79.300 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 77.000 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενοι, σήμερα είναι άνεργοι. Επιπλέον, 71.500 άτομα, που πέρυσι ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά ωστόσο παρέμειναν άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη των απασχολουμένων ανά τομέα της οικονομίας παρατηρούμε ότι ενώ στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα έχουμε μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (-1,5% και –0,2% αντίστοιχα). O τριτογενής τομέας αντίθετα, που κατέχει και το 65,9% του συνόλου των εργαζομένων, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 2,9%. Οι κλάδοι που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση είναι εκείνοι των μεταφορών επικοινωνιών, της υγείας, εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης, αν και παρουσίασε και νέα άνοδο, ωστόσο παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 5,9% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 43,9% έκανε αυτή την επιλογή γιατί δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση ενώ το 11,4% φροντίζει μικρά παιδιά ή ενήλικες.

Το ποσοστό των μισθωτών το οποίο εκτιμάται σε 63,6%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα