ΔΕΗ: Διευθέτηση εκκρεμοτήτων για την πώληση λιγνιτικής ισχύος

Πριν από τον Ιούλιο
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 09:26
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Από τη διευθέτηση πέντε σημαντικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και θα αποσαφηνίσουν την οικονομική τους απόδοση στους υποψήφιους επενδυτές, «περνά» η επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. Αυτό αναφέρουν ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό κατ’ αρχάς μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού, να έχει ολοκληρωθεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ώστε να προσδιοριστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2030. 

Παράλληλα, μέχρι την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να έχει διευθετηθεί η θέσπιση του νέου μηχανισμού για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίσουν αν οι μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουν προσδιοριστεί όλες οι παράμετροι της νέας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στο πλαίσιο του Μοντέλου-Στόχου θα διαδεχθεί το μοντέλο της υποχρεωτικής αγοράς (mandatory pool), ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνεργασίες στην περιφερειακή αγορά και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν εμπόδια στην ομαλή παραγωγή των μονάδων, όπως είναι το άνοιγμα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, από το οποίο θα τροφοδοτείται ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Μελίτης στη Φλώρινα. Επίσης, είναι απαραίτητο να έρθει σε πέρας η έγκριση των περιβαλλοντικών αδειών των μονάδων. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα στελέχη της ΔΕΗ εκφράζουν την αισιοδοξία πως οι παραπάνω εκκρεμότητες θα έχουν όντως διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Επίσης, αν και δηλώνουν πως η ΔΕΗ έχει να διεκπεραιώσει μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού, εκτιμούν πως όλα θα είναι έτοιμα την κατάλληλη στιγμή. Όσον αφορά τους αποδέκτες του ερωτηματολογίου που συνέταξε η DG Comp, στο πλαίσιο του market test, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτούς περιλαμβάνονται 7 κινεζικές εταιρείες (π.χ. οι CMEC και Shanghai Electric Power), καθώς και επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Τσεχία. Επίσης, στις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες προστέθηκε στην πορεία και η Χαλυβουργία Ελλάδας (του ομίλου Μάνεση). 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα