Από την έντυπη έκδοση
Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Φρένο στον «πυρετό» των επενδυτών για το bitcoin σχεδιάζουν να βάλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προωθώντας τη σύσταση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Οι πρωτοβουλίες για ρυθμιστικό πλαίσιο προωθούνται καθώς πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι το bitcoin χρησιμοποιείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Τα καμπανάκια κινδύνου για κερδοσκοπία, φούσκα και χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων δεν έχουν έως τώρα συγκρατήσει το ράλι του bitcoin -του πιο δημοφιλούς εκ των κρυπτονομισμάτων- η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει τις 19.000 δολάρια, με άνοδο πάνω από 1.700% από τις αρχές του έτους.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ θα ζητήσει από τους εταίρους του των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) -την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει την επόμενη χρονιά η Αργεντινή- να εξετάσουν τη σύσταση κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για το bitcoin. Τις ανησυχίες του Παρισιού συμμερίζεται και η Ρώμη, όπως ανέφερε στο Bloomberg Ιταλός αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Την πρωτοβουλία Λεμέρ υποστηρίζει και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και η Βρετανία υποστηρίζει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση νέων κανονισμών που θα διέπουν το bitcoin.
NIKOS LIBERTAS / SOOC/
Μπρούνο Λεμέρ, Γάλλος ΥΠΟΙΚ: «Δεν μου αρέσει. Μπορεί να κρύψει δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία».
«Δεν μου αρέσει. Μπορεί να κρύψει δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία» είχε δηλώσει ο κ. Λεμέρ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες και για τους καταθέτες. «Υπάρχει ένα εμφανές κερδοσκοπικό ρίσκο, πρέπει να το εξετάσουμε, να το μελετήσουμε» υπογράμμισε παράλληλα. Ο κ. Λεμέρ διατυπώνει την πρότασή του, καθώς το bitcoin έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ευρείας αποδοχής στον κόσμο των αγορών, με την έναρξη διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ψηφιακού νομίσματος στο CME Group, μία εβδομάδα μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης παραγώγων συμβολαίων από το Cboe Global Markets.
Το bitcoin, που δημιουργήθηκε στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης του 2008 ως εναλλακτική λύση έναντι των τραπεζών και των εθνικών νομισμάτων, χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Η Γαλλία δεν είναι μόνη στις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για ένα ψηφιακό νόμισμα, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στον χρηματοπιστωτικό κόσμο.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του κ. Λε Μερ, όπως ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν έχει ακόμη λάβει κάποιο επίσημο αίτημα από το Παρίσι.
Η Ε.Ε. εργάζεται σε νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, όπως είχε αναφέρει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους «να υπαχθούν οι πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων και οι πάροχοι ηλεκτρονικών πορτοφολιών στο ρυθμιστικό πλαίσιο περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατών».
Δύο νομπελίστες οικονομολόγοι «αποκήρυξαν» τον προηγούμενο μήνα το bitcoin. Για τον Τζόζεφ Στίγκλιτς το bitcoin πρέπει να κηρυχθεί παράνομο, ενώ ο Ρόμπερτ Σίλερ παρομοίασε το ψηφιακό νόμισμα ως «ταινία μυστηρίου» που προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να ξεγελάσουν το σύστημα.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, που μάλιστα δεν θα ήθελαν να χάσουν το «πάρτι» κερδών. Τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του bitcoin αλλά και των άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το ethereum, έχουν οδηγήσει τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους σε άνω των 587 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Coinmarketcap.com.
Για τον Πίτερ Σμιθ, διευθύνοντα σύμβουλο της Blockchain, παρόχου ψηφιακού πορτοφολιού για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων, η συνολική αξία όλων των κρυπτονομισμάτων -που πλέον υπερβαίνουν τα 1.300 ανά τον κόσμο- θα αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια το 2018.
Το bitcoin αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της συνολικής αξίας, περίπου στα 317 δισ. δολάρια. Το ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, με κεφαλαιοποίηση 68,9 δισ. δολαρίων.