Επενδυτική φρενίτιδα για τα futures του bitcoin

Πρεμιέρα των προθεσμιακών συμβολαίων με 26% στο Cboe Global Markets
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 11:41
REUTERS/DADO RUVIC

Από την έντυπη έκδοση

Των Αγγελικής Κοτσοβού και Νατάσας Στασινού

Θερμή η υποδοχή των επενδυτών στην επίσημη έναρξη διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων bitcoin, τα οποία έκαναν χθες ντεμπούτο στο χρηματιστήριο Cboe Global Markets με άνοδο έως και 26%. Ο επενδυτικός «πυρετός» οδηγεί το bitcoin στο ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, με την τιμή του κρυπτονομίσματος να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 17.000 δολαρίων, φουντώνοντας τις ανησυχίες για «φούσκα» και με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός «κραχ».

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε δύο φορές σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των συμβολαίων (futures), ώστε να καλμάρει το κλίμα στην αγορά, καθώς ο αρχικός όγκος υπερέβη τις προσδοκίες, ενώ η κίνηση στην ιστοσελίδα του Cboe ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε καθυστερήσεις και διακοπές.

Αν τα προθεσμιακά συμβόλαια bitcoin ήταν ήδη διαθέσιμα σε ορισμένες εκτός ΗΠΑ πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ψηφιακών νομισμάτων, το ντεμπούτο των futures στη Cboe Global Markets του Σικάγου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να στοιχηματίσουν στο bitcoin μέσω ενός mainstream καταξιωμένου χρηματιστηρίου και υπό την ασφάλεια ενός συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου.

Το συμβόλαιο μηνός σε bitcoin άνοιξε τα ξημερώματα σε τιμή 15.460 δολαρίων, υποχώρησε αρχικά, αλλά στη συνέχεια σκαρφάλωσε έως και τα 18.700 δολάρια, ξεπερνώντας περισσότερο από 1.000 δολάρια την τιμή σποτ του bitcoin.

Το δίμηνο συμβόλαιο ενισχύθηκε έως και τα 18.880 δολάρια, ενώ το τρίμηνο συμβόλαιο άλλαζε χέρια στα 19.040 δολάρια.

Μέσα σε μόλις 12 ώρες από την έναρξη διαπραγμάτευσης συναλλάσσονταν 2.780 συμβόλαια, γεγονός που σημαίνει ότι επενδύθηκαν περισσότερα από 48 εκατ. δολάρια. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών όλων των κρυπτονομισμάτων υπερβαίνει πλέον τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Coinmarketcap.

Μετά την επίσημη πρώτη των συμβολαίων στο Cboe, σύντομα θα επακολουθήσουν παρόμοιες προσφορές από τα χρηματιστήρια CME Group και Nasdaq, διευκολύνοντας έτσι εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίσουν στην άνοδο ή πτώση του ψηφιακού νομίσματος.

Η θεαματική πορεία του bitcoin προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, που δεν θέλουν να χάσουν το «πάρτι», ενώ προς το παρόν αγνοούν τις προειδοποιήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων της Wall Street περί φούσκας. Ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase έχει χαρακτηρίσει το bitcoin απάτη, ενώ σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς πρέπει να απαγορευθεί.

Οι περισσότεροι fund managers σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους και άλλοι θεσμικοί επενδυτές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στον πειρασμό να «στοιχηματίσουν» στην αγορά του bitcoin μέσω προθεσμιακών συμβολαίων. «Δεν υπάρχει θέση για το bitcoin σε ένα χαρτοφυλάκιο με πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δεδομένης της πολύ μεγάλης μεταβλητότητας» επισημαίνει στο Reuters ο Λούκας Ντάαλντερ, chief investment officer στη Robeco.

Νέο άλμα 12,5% στην Bitstamp

Στην πλατφόρμα Bitstamp, που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, οι τιμές του bitcoin έκαναν χθες άλμα 12,5%, αγγίζοντας τα 16.570 δολάρια, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της Παρασκευής. Από τις αρχές του έτους η τιμή του ψηφιακού νομίσματος σημειώνει άνοδο 1.500% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα