Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 09:19

ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, χαμηλότερο έλλειμμα, αλλά και νέες παροχές άνω του 1 δισ. ευρώ ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός του 2007, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή σήμερα στις 10.15 το πρωί, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Ο κ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει το προσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου στις 14.00.

Τα μεγέθη του Προϋπολογισμού ως ποσοστά του ΑΕΠ τελούν υπό αναθεώρηση, αφού παράλληλα έχει τεθεί σε εφαρμογή η αναθεώρηση του ύψους του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25,7% ή κατά το ποσοστό που θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νέος προϋπολογισμός τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 3,8% για το επόμενο έτος, ενώ το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,4% του (παλαιού) ΑΕΠ, από το 2,7% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος.

Το ποσοστό του ελλείμματος (αλλά και το δημόσιο χρέος), θα μειωθούν ακόμα περισσότερο όταν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει στο οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα υποβληθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 5,9%, ενώ τα καθαρά έσοδα (μείον τις επιστροφές φόρων) αυξάνονται κατά 6,2%.

Η συγκρατημένη μεταβολή των εσόδων, αποδίδεται στη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, αλλά και στη δεύτερη δόση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, κυρίως όμως οφείλεται στο ότι δεν θα περιλαμβάνει έκτακτα και αμφισβητήσιμα από τη Eurostat έσοδα.

Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 6,1%, ενώ εντύπωση προκαλεί η μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 6,9% (ποσοστό διπλάσιο του πληθωρισμού), σε σύγκριση με φέτος.

Η χαλάρωση αυτή εξηγείται από την υλοποίηση εντός του 2007, του πακέτου κοινωνικής πολιτικής, το κόστος του οποίους θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η εισοδηματική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Κατά πολλούς, η γενναία αύξηση των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, λειτουργικές δαπάνες κ.λπ.), δίνει και το εκλογικό άρωμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Οι παροχές

Οι άμεσες παροχές που περιέχει ο νέος προϋπολογισμός είναι:

- Φορολογικές ελαφρύνσεις φυσικών προσώπων, με κόστος 150 εκ. ευρώ.

- Αύξηση αγροτικών συντάξεων κατά 52 ευρώ το μήνα, με κόστος 500 εκ. ευρώ, για το 2007.

- Αύξηση ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ το μήνα με κόστος 150 εκ. ευρώ.

- Η κατάργηση χαρτοσήμου ενοικίων (3,6%) με κόστος 150 εκ. ευρώ.

- Η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 12,3%.

- Η ένταξη του κινήτρου απόδοσης στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε πέντε ετήσιες δόσεις, από το 2007.

- Η σταδιακή ένταξη (σε 4 ετήσιες δόσεις) με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από την 1-7-2007- στις αποδοχές 200.000 πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου, ποσού 140,80 ευρώ από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι.

Οι φόροι

Ωστόσο ο νέος προϋπολογισμός, περιέχει και νέους φόρους, όπως είναι:

- Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2007. Οι αυξήσεις ανέρχονται σε 5,8% στην αμόλυβδη βενζίνη και σε 6,1% για το πετρέλαιο ντήζελ, ενώ τα πρόσθετα έσοδα που θα εισπράξει ο προϋπολογισμός υπολογίζονται σε 320 εκ. ευρώ.

- Η αύξηση του ελαχίστου ορίου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα από το 65% στο 75% του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα τσιγάρα με την πλέον ζητούμενη τιμή και θα αποδώσει το 2007 επιπλέον έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, που ισχύει για τους λογαριασμούς που εκδίδονται από χθες 1η Οκτωβρίου 2006, και το 2007, θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Εξετάζονται ακόμα η αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 65% στο 75% για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ και από το 80% στο 100% για τις τράπεζες.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα