Ακριβότερο το πετρέλαιο το 2007, σύμφωνα με τους αναλυτές

Καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση θα υπερβεί τις προμήθειες
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 09:48

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση των τιμών του πετρελαίου για το 2007, προχώρησαν οι αναλυτές, καθώς η αύξηση της ζήτησης ενδέχεται να υπερβεί την ανάπτυξη νέων αποθεμάτων.

Η τιμή του αργού πετρελαίου θα κυμανθεί στα 64 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη το 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 29 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, την περασμένη εβδομάδα. Η πρόβλεψη είναι 2 δολ. υψηλότερα της αντίστοιχης στα τέλη του δευτέρου τριμήνου. Οι αναλυτές δεν κατάφεραν να προβλέψουν την άνοδο του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του ράλι πέντε ετών που οι τιμές του μαύρου χρυσού τριπλασιάστηκαν.

Ο δείκτης του πετρελαίου άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο πόλεμος μεταξύ των Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, πηγή περίπου του 1/3 του πετρελαίου παγκοσμίως. Οι τιμές του υποχώρησαν μετά το τέλους του πολέμου στον Λίβανο, αλλά και την πάροδο της εποχής των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικό, χωρίς τις ζημίες που προκλήθηκαν πέρυσι στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των εκεί διυλιστηρίων. Χθες το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη έκλεισε στα 61,03 δολ. το βαρέλι.

Η άνοδος του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι στα τέλη του 2001 ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας των παραγωγών να αναπτύξουν νέες προμήθειες με τον αντίστοιχο ρυθμό της ζήτησης, ειδικότερα στην Κίνα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπαν ότι το πετρέλαιο στις αρχές του 2006 θα διαμορφωθεί στα 58 δολ. το βαρέλι. Μέχρι στιγμής το αργό πετρέλαιο κυμάνθηκε στα 68,26 δολ. το βαρέλι, υψηλότερα από οποιοδήποτε προηγούμενο έτος.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε 9% στα 83,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσον όρο μεταξύ του 2000 και του 2005, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να σημειώνεται στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας. Οι παγκόσμιες προμήθειες αυξήθηκαν 8,6%, φθάνοντας στα 84,5 εκατ. βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς το Ιράν, η τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, προχώρησε στον εμπλουτισμό ουρανίου, αυξάνοντας την ένταση με τις ΗΠΑ. Το Ιράν, έχει τα δεύτερα σε μέγεθος αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και ελέγχει τα Στενά του Χορμούζ από όπου διέρχεται περίπου το 1/4 του πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι συζητήσεις στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων του Ιράν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχαν σκοπό την άρση του αδιεξόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, σημείωσαν πρόοδο, σύμφωνα με τον Ιρανό διαπραγματευτή για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το πετρέλαιο θα κυμανθεί στα 65,50 δολ. το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν τον Ιούλιο ότι η μέση τιμή του θα είναι 67,65 δολ. το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων μηνών στα επίπεδα ρεκόρ των 70,60 δολ. το βαρέλι.

Οι στρατηγικοί αναλυτές, που προβλέπουν πτώση των τιμών του πετρελαίου το επόμενο έτος, λένε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ θα συμπέσει με την αύξηση της παραγωγής. Η οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο 3% χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το 25% της παγκόσμιας ενεργείας, βοήθησαν στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο.

Οι τιμές σποτ είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των συμβολαίων για μελλοντική παράδοση μέσα στο έτος, μια κατάσταση που ονομάζεται «contango» - σημάδι προσωρινού πλεονάσματος. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των αποθεμάτων, αλλά ενδέχεται να τελειώσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Adam Sieminski, επικεφαλής του τμήματος αναλυτών ενεργείας της Deutsche Bank Securities AG στη Ν. Υόρκη. Ο ίδιος εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα κυμανθεί στα 61 δολ. το βαρέλι το 2007.

Κατά μέσον όρο οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ που διαπραγματεύεται στο ICE Futures του Λονδίνου, θα κυμανθούν στα 61 δολ. το βαρέλι το 2007, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα