Με 11,1% η ανάπτυξη στην Τουρκία

Γ' τρίμηνο: Οι καλύτερες επιδόσεις στην εξαετία και πρώτη μεταξύ των 20 μεγάλων οικονομιών
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 15:19
REUTERS/MURAD SEZER

Από την έντυπη έκδοση 

Με ρυθμούς 11,1% αναπτύχθηκε η τουρκική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας εξαετίας και έχοντας ως βασικό μοχλό την αύξηση των εξαγωγών και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας ήταν η ταχύτερη μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών ανά τον κόσμο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις δαπάνες σχεδόν σε όλους τους τομείς, από μισθούς έως και επενδύσεις, ενώ έχει επεκτείνει τη χορήγηση φθηνής πίστωσης προς τις επιχειρήσεις, ώστε να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην οικονομική δραστηριότητα. Αλλά με την ανάπτυξη να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εγχώρια κατανάλωση σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003, η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να ασκήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως εκτιμά ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος στη Nomura International.

«Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης σκιαγραφούν μια πολύ θετική εικόνα, η σύνθεση της ανάπτυξης ήταν ένας παράγοντας που έχει υπονομεύσει τη λίρα τους τελευταίους μήνες», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Όμως μια κίνηση αύξησης επιτοκίων θα θέσει την κεντρική τράπεζα σε πορεία σύγκρουσης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η τράπεζα βρίσκεται σε «λάθος πορεία» στη μάχη κατά του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας την ανορθόδοξη άποψη ότι με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα αντιμετωπιστούν καλύτερα οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ΤRT ότι η ανάπτυξη τρίτου τριμήνου αποτελεί εξαίρεση και ότι «η Τουρκία χρειάζεται να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτύχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης 5,5% με 6,5%».   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα