Ταμειακό έλλειμμα βρέθηκε στην Guardian Trust AEΠΕΥ

Κεφαλαιαγορά: Προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της χρηματιστηριακής
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 13:26
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια 
[email protected]

Σημαντικό ταμειακό έλλειμμα που βρέθηκε κατόπιν σχετικού ελέγχου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο λόγος χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για άμεση προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της «Guardian Trust Χρηματιστηριακή AEΠΕΥ».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για «τρύπα» που ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ και προφανώς σήμερα το πρωί κιόλας αναμένεται η είσοδος ειδικού εκκαθαριστή στην εταιρεία. Ανάλογο περιστατικό είχε χρόνια να σημειωθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο και είναι σαφές ότι η παρούσα συγκυρία λειτουργεί επιβαρυντικά για τέτοια φαινόμενα. Η διαδικασία που άμεσα -πιθανότατα από σήμερα- αναμένεται να ακολουθηθεί έχει ως εξής: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ορίσει ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος θα ξεκινήσει τους ελέγχους στην χρηματιστηριακή εταιρεία. 

Μένει να επιβεβαιωθεί -τις επόμενες ημέρες- το ακριβές ύψος της «τρύπας», καθώς και οι πελάτες τους οποίους αυτό αφορά.

Επίσης, στοιχεία αναμένεται να προκύψουν για το πώς προέκυψε το εν λόγω έλλειμμα, εάν δηλαδή αυτό αφορά ίδια κεφάλαια ή σε κεφάλαια πελατών. Έχει επίσης σημασία να εξακριβωθεί εάν τα «κενά» αφορούν λογαριασμούς τελικού επενδυτή ή omnibus accounts. 

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης αποζημιώσεων όπου αυτές προκύψουν. 

Σύμφωνα με την προσφάτως ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εκκαθάριση γίνεται πλέον από ένα πρόσωπο, τον ειδικό Εκκαθαριστή, ο οποίος είναι δικηγόρος ή ορκωτός ελεγκτής λογιστής.

Οι έως τώρα πελάτες της εταιρείας δεν δύνανται από σήμερα να διενεργούν συναλλαγές μέσω αυτής.

Το συντομότερο δυνατό ο εκκαθαριστής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Αν η Ειδική Εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την επίδοση του διορισμού του ειδικού εκκαθαριστή, αυτός ενημερώνει εγγράφως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μπορεί -κατόπιν αιτήματος του ειδικού εκκαθαριστή, το οποίο συνοδεύεται από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών- να χορηγεί παράταση των εργασιών έως 12 μήνες κάθε φορά.

Επικοινωνία με δικαιούχους
Ο ειδικός εκκαθαριστής καλεί μέσα σε 20 μέρες από την επίδοση του διορισμού του τους δικαιούχους πάσης φύσεως απαιτήσεων, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται μία φορά την εβδομάδα, επί τρεις συνεχείς εβδομάδες, σε 3 ημερήσιες, ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες, από τις οποίες 1 τουλάχιστον είναι οικονομική πανελλαδικής κυκλοφορίας, καθώς και σε 2 τουλάχιστον ηλεκτρονικές εφημερίδες, να του αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους, με όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία εντός 5 μηνών από την τελευταία δημοσίευση.

Οι απαιτήσεις πελατών που αφορούν την παροχή σε αυτούς από την ΑΕΠΕΥ επενδυτικών υπηρεσιών επαληθεύονται από τον ειδικό εκκαθαριστή με βάση τις εγγραφές στα βιβλία και στοιχεία της ΑΕΠΕΥ ή με οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό μέσο έχει στη διάθεσή του ο ειδικός εκκαθαριστής, μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας αναγγελίας. Εντός δύο μηνών από την επαλήθευση, ο ειδικός εκκαθαριστής προβαίνει στην απόδοση των χρηματικών ποσών, χρηματοπιστωτικών μέσων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων στους δικαιούχους πελάτες.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι πελάτες, υπενθυμίζεται ότι το ανώτερο ποσό που το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο «δικαιολογεί» ανά πελάτη ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Η μερίδα της εν λόγω χρηματιστηριακής εταιρείας στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο φαίνεται πως ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. 

Η Guardian Trust ιδρύθηκε το 1998 και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου βρίσκεται στην 33η θέση βάσει μηνιαίου τζίρου, με μερίδιο αγοράς 0,13%. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα