«Διαφανές πλαίσιο τηλεπικοινωνιών»

ΕΕΤΤ: Τι ζήτησαν OTE, Vodafone και Wind
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 13:27

Από αριστερά, o πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης και οι επικεφαλής, του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και της Wind Νάσος Ζαρκαλής.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ξεκάθαρο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο ζήτησαν για πολλοστή φορά οι επικεφαλής των OTE, Vodafone και Wind, με την ευκαιρία της υπογραφής χθες στα γραφεία της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) των συμβάσεων για την παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz, η οποία απέφερε στο δημόσιο ταμείο έσοδα ύψους 201,45 εκατ. ευρώ.

Μείζον πρόβλημα παραμένει το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ να επισημαίνει χθες ότι δεν αρκεί οι πάροχοι να επενδύουν, πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προοπτική της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, το 5G, λέγοντας πως είναι γνωστό ότι αυτή η τεχνολογία χρειάζεται πολύ πιο πυκνό δίκτυο κεραιών. «Αν δεν διευθετηθούν τα προβλήματα στην αδειοδότηση» σημείωσε, «δύσκολα θα δούμε 5G στη χώρα μας».

Ο ΟΤΕ για την ανανέωση των εν λόγω αδειών στη ζώνη των 1800 MHz διέθεσε 83 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι επιπλέον στο 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχει εξαγγείλει μέχρι το 2020 για τα δίκτυα νέας γενιάς.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, αφού σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία τα επόμενα 15 χρόνια θα αλλάξουν τα δεδομένα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, υπογράμμισε πως «είναι ειρωνεία από τη μια μεριά να γίνονται επενδύσεις στο φάσμα και από την άλλη να μας απασχολούν θέματα αδειοδότησης των κεραιών». Η Vodafone για την ανανέωση της παραχώρησης του συγκεκριμένου φάσματος διέθεσε 59,2 εκατ., ενώ από το 2011 έως σήμερα έχει καταβάλει περίπου 300 εκατ. για την απόκτηση ή ανανέωση φασματικών περιοχών που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς Νάσος Ζαρκαλής αρχικά αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό που έχει προχωρήσει στην εταιρεία καθώς και στη στήριξη των μετόχων της (διαθέτουν το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου) η οποία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στην προοπτική της. Κατέληξε επίσης με την παραίνεση προς την πολιτεία και την ΕΕΤΤ να διευκολύνουν με το θεσμικό πλαίσιο τις επενδύσεις. Όπως επίσης είπε «η χορήγηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων εντάσσεται στο πενταετές πλάνο επενδύσεων της Wind ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως το 2020».

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που έχει προηγηθεί ένταση μεταξύ ΕΕΤΤ και ΟΤΕ με κεντρικό θέμα τη ρύθμιση και τις καθυστερήσεις στην έγκριση των τιμολογιακών του πακέτων, αλλά και φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΟΤΕ και Vodafone με επίκεντρο το ποιος επενδύει. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης, υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στη χώρα επενδύσεις γίνονται κυρίως από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα, πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με φωνές».   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΒΙΟΤ



Σχολιασμένα