Singapore Air: Μελετά τις καθυστερήσεις παράδοσης του Α380

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 09:55

Η ΠΡΩΤΗ αεροπορική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει πτήσεις με το Α380 της Airbus SA, η Singapore Airlines Ltd., ανακοίνωσε ότι μελετά την καθυστέρηση παράδοσης του μεγαλύτερου εμπορικού αεροσκάφους στον κόσμο που έχει παραγγείλει.

Η Airbus, που ελέγχεται από την European Aeronautic, Defence & Space Co., άλλως EADS, ματαίωσε χθες τις παραδόσεις του Α380 για τρίτη φορά μέσα σε 16 μήνες καθώς δυσκολεύεται να εγκαταστήσει τα καλώδια. Εκτιμά ότι η παράδοση του πρώτου Α380 θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Αυτήν την εβδομάδα η Singapore Airlines είπε ότι περιμένει να παραλάβει το πρώτο Α380 αυτό τον Δεκέμβριο.

Η καθυστέρηση σημαίνει ότι η Singapore Airlines, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πτήσεις με το superjumbo στο Λονδίνο και το Σύδνεϋ, δεν θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων και την δυναμικότητά της με τον γρήγορο ρυθμό που επιθυμεί. Η αεροπορική εταιρεία υπέγραψε τον Ιούλιο επιστολή στην οποία εξέφραζε την πρόθεση για την αγορά εννέα ακόμη αεροσκαφών Α380, από τα 10 αεροσκάφη που έχει ήδη παραγγείλει.

Η αεροπορική εταιρεία της Σιγκαπούρης επεδίωξε να λάβει αποζημιώσεις για τις προηγούμενες καθυστερήσεις παράδοσης του Α380. Η Qantas Airways Ltd., που έχει παραγγείλει 12 αεροσκάφη Α380, είπε τον Αύγουστο ότι εισέπραξε από την Airbus 104 εκατ. δολ. Αυστραλίας (77 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για τις ζημίες που υπέστη εξ αιτίας της καθυστέρησης παραλαβής τους.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, η Qantas, είπε ότι «απογοητεύτηκε» από την καθυστέρηση και εξετάζει πάλι τις ανάγκες της σε δυναμικότητα θέσεων. Η Emirates, ο μεγαλύτερος πελάτης του Α380, είπε χθες ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την παραγγελία των 45 αεροσκαφών τύπου Α380.

Η Korean Air Lines Co., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Νοτίου Κορέας, θα εξετάσει τη λήψη πιθανών μέτρων μετά το θέμα που προέκυψε με την Airbus, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της, Lee Hyoung Woo. Η εταιρεία παρήγγειλε τον Ιούνιο του 2003 πέντε αεροσκάφη Α380.

Ο Su Liang, γραμματέας της China Southern Airlines Co. Ltd., δεν βρέθηκε στο γραφείο του για να κάνει κάποια δήλωση. Η China Southern η πρώτη κινεζική αεροπορική εταιρεία που παρήγγειλε το Α380, περιμένει πέντε τέτοια αεροσκάφη. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα λόγω εθνικής εορτής.

Οι μετοχές της Singapore Airlines αναρριχήθηκαν 2,1%, φθάνοντας στα 14,80 δολ. Σιγκαπούρης η μία στις 11:03 π.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 19%, έναντι ανόδου 4,4% των μετοχών των εννέα εταιρειών που αποτελούν τον δείκτη Bloomberg Asia Pacific Airlines.

Ο στόλος της Singapore Airlines αποτελείται από 90 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 85 είναι της Boeing Co., όπως αναφέρεται στο Web site της.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της EADS,Tom Enders, υποσχέθηκε χθες τη διεξαγωγή εξονυχιστικών ερευνών στην Airbus και στα στελέχη της για τις μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης του νέου Α380. http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/04/1248526.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα