Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Άγονος κρίθηκε ο πλειστηριασμός της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, ως συνόλου, καθώς στη χθεσινή προγραμματισμένη διαγωνιστική διαδικασία δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι η άλλοτε κραταιά και σήμερα πτωχευμένη ΑΓΝΟ είχε βγει σε πλειστηριασμό κατόπιν σχετικής απόφασης που είχε εκδώσει τον περασμένο Ιούνιο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έναντι ελάχιστου τιμήματος 18,281 εκατ. ευρώ.
Πλέον, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η σύνδικος θα υποβάλει νέο αίτημα στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, που με τη σειρά του θα επαναπροκηρύξει τη διαδικασία του πλειστηριασμού, σε νέα ημερομηνία, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι στα μέσα της άνοιξης του 2018, και πιθανώς με χαμηλότερο ελάχιστο τίμημα. Εάν πάλι δεν προκύψει αποτέλεσμα, τότε θα ξεκινήσει η τμηματική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ, αν και όπως διαβεβαιώνουν οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η τμηματική εκποίηση αφορά κάποια ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία που είναι ήσσονος σημασίας για την επανεκκίνηση της γαλακτοβιομηχανίας. Τα στοιχεία που είναι μείζονος σημασίας (εργοστάσιο, μηχανήματα, σήμα), αν δεν υπάρξει άλλη απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών, θα εκποιηθούν και ξανά εν συνόλω, είπαν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε προβλέψει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Ν» επικαλούμενη την άποψη παραγόντων της αγοράς, το ποσό των 18,281 εκατ. ευρώ κρίθηκε υψηλό για τιμή πρώτης προσφοράς και μένει πλέον να φανεί αν, εν όψει του δεύτερου πλειστηριασμού, θα μειωθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των εργαζομένων, το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι μιας τσεχικής αλλά και μιας τουρκικής γαλακτοβιομηχανίας είχαν επισκεφθεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, ενώ έχει ακουστεί κατά καιρούς και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν την ελπίδα η εταιρεία να εξαγοραστεί μέσω του πλειστηριασμού ως σύνολο, προκειμένου αφενός οι ίδιοι να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται (υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λπ. σε 300 εργαζόμενους) και αφετέρου να ανοίξει μία προοπτική επαναπρόσληψής τους.
Να σημειωθεί ότι η ΑΓΝΟ πτώχευσε με τον παλαιό κώδικα, κάτι που σημαίνει, ότι, μετά το Δημόσιο (εφορία), οι εργαζόμενοι μαζί με το ΙΚΑ θα προηγηθούν των υπολοίπων πιστωτών της (τραπεζών, προμηθευτών κ.λπ.). Τα συνολικά χρέη της γαλακτοβιομηχανίας υπολογίζονται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.