Τυροκομείο Αρβανίτης: Ανάπτυξη 10% με... όχημα την εξωστρέφεια

Υπερδιπλασίασε τον τζίρο και οκταπλασίασε τις εξαγωγές στα χρόνια της κρίσης
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 12:32
Facebook/ Τυροκομείο Αρβανίτης

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Με ρυθμό ανάπτυξης 10% οδεύει προς το τέλος του 2017 η εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων Αρβανίτης ΑΕ, η οποία, κερδίζοντας το στοίχημα της εξωστρέφειας, κατάφερε να έχει ανοδική πορεία σε όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η εταιρεία, με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρήση με τζίρο που θα κινηθεί στην περιοχή των 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2016, πετυχαίνοντας εκ νέου κερδοφορία στο επίπεδο των καθαρών αποτελεσμάτων της. Οι εξαγωγές της, που κατευθύνονται κυρίως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία και Αγγλία, αντιστοιχούν πλέον σχεδόν στο 30% του κύκλου εργασιών της, όταν, πριν από την έναρξη της κρίσης, περί το 2008-2009, αντιπροσώπευαν το 10% ενός τζίρου της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η Αρβανίτης, σε αυτά τα επτά οκτώ πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της και να οκταπλασιάσει -σε απόλυτους αριθμούς- τις εξαγωγές της.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μιχάλης Αρβανίτης (δεύτερη γενιά στην επιχείρηση, η οποία λειτουργεί από το 1980), εκτός φυσικά από την ενίσχυση των υφιστάμενων αγορών, επόμενοι εξαγωγικοί στόχοι είναι η διείσδυση στις αγορές της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς). Η Αρβανίτης ΑΕ, που έχει λάβει σειρά βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσεων, βρίσκεται στην αγορά με 15 κωδικούς προϊόντων, με αιχμές τη φέτα (που κυριαρχεί στις εξαγωγές της), το κατσικίσιο τυρί, το παραδοσιακό λευκό τυρί (τσαντίλας) και το μανούρι. Στα προηγούμενα χρόνια, επίσης εν μέσω της κρίσης, η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ, εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντας τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις της και αναβαθμίζοντας τον μηχανολογικό της εξοπλισμό.

Ηλεκτρική ενέργεια από τυρόγαλο
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο το τυροκομείο Αρβανίτη, σε συνεργασία με την εταιρεία Βορειολλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ, αξιοποιεί τα υπολείμματα του τυρογάλακτος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προωθώντας έτσι τη χρήση  εναλλακτικών, καθαρών πηγών ενέργειας.

Η μονάδα ανακύκλωσης βρίσκεται μόλις 7 χλμ. από το τυροκομείο και παράγει καθημερινά βιοαέριο. Το παραγόμενο βιοαέριο είναι καύσιμο υλικό με σύσταση 58% μεθάνιο και 14% διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η καύση του παρέχει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1 MWatt, που διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Σε καθημερινή βάση τα φορτηγά της Βορειοελλαδικής Αειφορίας φορτώνουν περίπου έως 40 τόνους υπολειμμάτων τυρόγαλου από το τυροκομείο Αρβανίτη και τους μεταφέρουν στη μονάδα προς ανακύκλωση. Κατόπιν της επεξεργασίας τους, παράγονται έως και 6.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου, τα οποία αποδίδουν τελικά μέχρι 120 kWatt ηλεκτρικής ισχύος σε καθημερινή βάση. Το υγρό υπόλειμμα που απομένει (70%) χρησιμοποιείται στη συνέχεια ως λίπασμα.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα