Χαρτογράφηση των ελληνικών εξαγωγών

ΣΕΒΕ: Η χώρα πρέπει να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα - Επιστροφή στα επίπεδα του 2012
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 12:31

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Επιστροφή των ελληνικών εξαγωγών στα επίπεδα του 2012, με αναστροφή της πτωτικής πορείας των τελευταίων ετών και ισοσκελισμό του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαβλέπει για το σύνολο του 2017 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο οποίος παρουσίασε χθες τη μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό» για το 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κυριάκος Λουφάκης, πρόεδρος του ΣΕΒΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, προκύπτει ότι για το 2016 το 66% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από τις περιφέρειες Αττικής (49%) και Κεντρικής Μακεδονίας (17%), ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (13%), Θεσσαλίας (5%) και Στερεάς Ελλάδας (4%). Όσον αφορά τις εισαγωγές εμπορευμάτων, παρατηρούμε ότι η περιφέρεια Αττικής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (70%), ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (12%) και Πελοποννήσου (9%), διαμορφώνοντας έτσι το 91,4% των εθνικών εμπορευματικών εισαγωγών. Το διάστημα 2012-2016, αύξηση εξαγωγών σημείωσαν οι περιφέρειες Ιονίου (78%), Κρήτης (30%), Βορείου Αιγαίου (28%), Ηπείρου (24%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (15%), Δυτικής Ελλάδας (12%), Θεσσαλίας (12%), Στερεάς Ελλάδας (3%) και Νοτίου Αιγαίου (1%), ενώ αντίθετα μείωση παρουσίασαν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (39%), Δυτικής Μακεδονίας (30%) και Κεντρικής Μακεδονίας (9%). Στην Κεντρική Μακεδονία η μείωση προέρχεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη μείωση των εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Σε κλαδικό επίπεδο, εκτός των πετρελαιοειδών, τα οποία συνεισφέρουν κατά 27% στις εθνικές εξαγωγές, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές της περιφέρειας Αττικής (27%), της περιφέρειας Πελοποννήσου (76%) αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας (15%), δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος είναι τα τρόφιμα, τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 327,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7% σε ετήσια βάση και κατά 25% το 2016 πανελλαδικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτός της περιφέρειας Κρήτης, όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες σημείωσαν αύξηση της εξαγωγικής τους επίδοσης στον κλάδο των τροφίμων. Επίσης, σημαντική συνεισφορά στο περιφερειακό εξωτερικό εμπόριο έχουν οι κλάδοι των χημικών και πλαστικών, των μετάλλων και των μηχανών και συσκευών. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα, από τον οποίον μπορεί να επέλθει άνοδος των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα