Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Στο 3,25%
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 14:45
UPD:15:52

ΣΕ ΝΕΑ αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθούν στο 3,5%. Πιθανολογούν επίσης άλλη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του 2007.

Από το Δεκέμβριο του 2005 η ΕΚΤ έχει προβεί σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με στόχο την τιθάσευση των τιμών.

Ο κίνδυνος ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην Ευρωζώνη, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε αυτή την εβδομάδα η Eurostat, oι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων των 12 χωρών-μελών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,1%, σε σχέση με τον Ιούλιο και σε ετήσια βάση «τρέχουν» πλέον με 5,7%, ενώ βρίσκονται σε τροχιά ανόδου επί 13 διαδοχικούς μήνες.

Oι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου μέχρις ότου οι υψηλότερες τιμές παραγωγού επηρεάσουν και τις τιμές καταναλωτικών ειδών.

Προς το παρόν, οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή από το υψηλότερο κόστος παραγωγής αποκλιμακώνονται με τη βοήθεια ήπιων αυξήσεων στους μισθούς.

Τρισέ: Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα επιτόκια

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα παρά τη νέα αύξηση.

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας, όπως είπε ο κ. Τρισέ, υπαγορεύθηκε από τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ακόμη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση και πως οι κίνδυνοι για την οικονομία σε γενικές γραμμές έχουν εξισορροπηθεί.

Προειδοποίησε, ωστόσο, για ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού προς το τέλος του έτους και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πολύ στενά» την πορεία των τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα