Σε αυξήσεις κυμαινόμενων επιτοκίων καταφεύγουν οι τράπεζες

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 09:30

ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ για να κρατήσουν «ζεστή» τη ζήτηση για δάνεια θα επιδοθούν οι τράπεζες προκειμένου να μην πληγεί η ψυχολογία των πελατών από την πέμπτη κατά σειρά άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Καθώς η ΕΚΤ πέρασε το ορόσημο του 3%, κάθε αύξηση που ακολουθεί θα επηρεάζει τη ζήτηση, εκτιμούν οι τραπεζίτες και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να στρέψουν τους καταναλωτές σε δανειακά προϊόντα που περιορίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Η διαμόρφωση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου στο 3,25% έκανε αισθητή την αύξηση στο κόστος δανεισμού για τους πελάτες των τραπεζών και επιβαρύνει τη δαπάνη αποπληρωμής. Από πλευράς τραπεζών, εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει πάντως προβλήματα καθυστερήσεων στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς όταν υπάρχει δυσχέρεια εξυπηρέτησης - στη στεγαστική πίστη κυρίως - παρέχονται και τα κατάλληλα βοηθήματα, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει ο δανειολήπτης να συνυπολογίζει το ενδεχόμενο κόστος που θα έχει η επιλογή που του παρέχει η τράπεζα ως αντιστάθμισμα για την προστασία από το ρίσκο του επιτοκίου.

Οσον αφορά την επιβάρυνση που προκαλούν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, είναι ενδεικτικό ότι η δόση για στεγαστικό δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ με διάρκεια 25 έτη, πριν το Δεκέμβριο του 2005 οπότε έγινε η πρώτη αύξηση από την ΕΚΤ, ήταν 751 ευρώ και μετά τη χθεσινή, πέμπτη αύξηση γίνεται 855 ευρώ. Η αύξηση είναι 104 ευρώ το μήνα και 1.248 ευρώ σε ετήσια βάση. Για δάνειο 200 χιλ. ευρώ με διάρκεια 40 έτη, η δόση ήταν 774 ευρώ και φθάνει πλέον τα 931 ευρώ.

Οι τράπεζες θα μεταφέρουν την αύξηση του 0,25% στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ και θα ακολουθήσουν αυξήσεις στο σύνολο των δανείων. «Καμπανάκι» έχει χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ειδικά για την καταναλωτική πίστη όπου οι οφειλές προσεγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ και διαπιστώνεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,2% του συνόλου.

Η ανησυχία των τραπεζιτών δεν αφορά το θέμα της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων αλλά το πλήγμα στο κομμάτι της ζήτησης νέων δανείων. Ηδη, στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται επιβράδυνση ενώ το μεγάλο μέρος των νέων δανείων αφορά μεταφορές υπολοίπου με στόχο, μέσω της αναχρηματοδότησης, να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης. Ο συνδυασμός των δυσχερειών αποπληρωμής για ένα κομμάτι πελατών με την άνοδο των επιτοκίων, αναμένεται να «παγώσει» τη ζήτηση.

Ανάλογος κίνδυνος επιβράδυνσης των εργασιών υπάρχει στη στεγαστική πίστη όπου η ψυχολογία του επιτοκιακού ρίσκου αποτυπώνεται πιο έντονα λόγω της μεγάλης διάρκειας του δανείου.

Οι Ελληνες μάλιστα παραμένουν στην «ελευθερία» του κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από τις τέσσερις πρώτες αυξήσεις από την ΕΚΤ και να προτιμούν οι έξι στους δέκα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα