Με υψηλές ταχύτητες τρέχει το παγκόσμιο εμπόριο το 2017

Το ΔΝΤ εκτιμά αύξηση του όγκου 4,2% - Δυναμικές επιδόσεις δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:39
REUTERS/ALY SONG

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Οι περισσότεροι είχαν πιστέψει ότι το 2017 θα ήταν το έτος εμπορικών πολέμων. Αντίθετα, αναδείχθηκε σε έτος εμπορικής ευφορίας, όπως δείχνουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τώρα που το 2017 φθάνει στο τέλος του, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες θα αυξηθεί 4,2% εφέτος, πολύ περισσότερο έναντι ρυθμού 2,4% πέρυσι. Εάν πράγματι οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, θα είναι η πρώτη φορά από το 2014 που ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου θα ξεπεράσει τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης, θυμίζοντας τις προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης ημέρες, όταν αυτού του είδους οι επιδόσεις αποτελούσαν τον κανόνα.
Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγονται η Γερμανία και η Κίνα με τα μεγάλα μεταποιητικά κέντρα, καθώς και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών, όπως η Ν. Κορέα, η οποία αύξησε χθες τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2011, έπειτα από αρκετούς μήνες αύξησης των εξαγωγών.

Δυναμική αύξηση παρουσίασε επίσης το εμπόριο των χωρών της Ομάδας του G20 (των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη) στο τρίτο τρίμηνο του 2017, με τις εισαγωγές και εξαγωγές να αυξάνονται κατά 4,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάζοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου στο G20 εξακολουθεί να είναι 5% χαμηλότερος από τα υψηλά επίπεδα του 2014, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 14,5% και 17,1% αντίστοιχα από τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου περυσινού τριμήνου.

Στην Ε.Ε. οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,4% και οι εισαγωγές κατά 7,3%, καταγράφοντας τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% όσον αφορά στις εξαγωγές τους, ενώ η Βρετανία «είδε» τις εξαγωγές της να αυξάνονται την ίδια περίοδο κατά 5,5%. Δυναμική αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές στη Γαλλία, 8,8%, στη Γερμανία 6,8%, στην Ιταλία 7,1% και στη Βρετανία 5,2%.

Στην Ινδία και στην Ινδονησία οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του 10% στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Αύξηση σημείωσε και η εξαγωγική δραστηριότητα στη Ν. Κορέα, με ρυθμό 6,6% - πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2011 και στην Ιαπωνία με ρυθμό 3,2%. Αντίθετα, στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα του G20, οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν ωστόσο οι εισαγωγές σε Ινδονησία, Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία, ενώ μειώθηκαν στην Ινδία.

Με πιο μέτριο ρυθμό αυξήθηκαν επίσης οι εξαγωγές σε Μεξικό, κατά 1,4%, και στις ΗΠΑ κατά 1,2%, ενώ μειώθηκαν στον Καναδά για πρώτη φορά σε διάρκεια έξι τριμήνων.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η απειλή του προστατευτισμού έχει εξαλειφθεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να βάζει στο στόχαστρο χώρες για τις οποίες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν εφαρμόζουν θεμιτές εμπορικές πρακτικές και στο πλαίσιο αυτό διαπραγματεύεται συμφωνίες πιο ευνοϊκές για την Αμερική. Και ενώ ο Λευκός Οίκος είναι επικεντρωμένος στην προώθηση φορολογικών μειώσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Τραμπ θα είναι αυστηρός σε εμπορικά ζητήματα.

Ήδη, αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να χρησιμοποιήσει δυνάμεις που είχαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από 25 έτη, αρχίζοντας έρευνα για τις εισαγωγές αλουμινίου από την Κίνα, με ενδεχόμενο την επιβολή δασμών.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα