Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

Μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας και άλλων μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2006 07:03

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και πέντε άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής συνολικά κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με στόχο τον περιορισμό της επί δύο μηνών υποχώρησης των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, η Αλγερία και το Κουβέϊτ, μείωσαν την παραγωγή μαζί με τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία, οι οποίες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν στη μείωση των προμηθειών την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Levi Ajuonuma, εκπροσώπου του ΟΠΕΚ. Η μείωση είναι 3,4% της εκτιμώμενης παραγωγής του Σεπτεμβρίου από τις 11 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, που αντλεί περίπου το 40% το παγκοσμίου πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 60 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 60,36 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Νymex). Στις 9:58 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 60,34 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 23% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αργού υποχώρησαν 5%.

Στις 4 Οκτωβρίου το αργό πετρέλαιο άγγιξε τα 57,75 δολ. το βαρέλι και τα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών, καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Συνήθως ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο που αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση εξ αιτίας της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο θα κυμανθεί στα 85,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 2,2% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Edmund Daukoru, ζήτησε στις 3 Οκτωβρίου από τις χώρες μέλη του Οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή τους πριν από την επόμενη σύσκεψη τον Δεκέμβριο. Η Βενεζουέλα κα η Νιγηρία υποσχέθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο Οργανισμός συμφώνησε κατά τη σύσκεψή του στις 11 Σεπτεμβρίου να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή στα 28 εκατ. βαρέλι ημερησίως. Η ποσόστωση δεν ίσχυσε για το Ιράκ, που άντλησε περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα. Σήμερα ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να ανακοινώσει εάν σχεδιάζει έκτακτη σύσκεψη για να επικυρώσει τις ανεπίσημες μειώσεις στην παραγωγή που συμφωνήθηκαν, δήλωσε ο Ajuonuma.

Ο ΟΠΕΚ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ύψος της μείωσης της παραγωγής κάθε χώρας μέλους του. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αποτέλεσε περίπου το 31% της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα.

Τα αποθέματα του πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του καυσίμου στον κόσμο, διατηρήθηκαν στα 328,1 εκατ. βαρέλια στις 29 Σεπτεμβρίου, 6,7% υψηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας την εβδομάδα που πέρασε.

Οι προμήθειες των διυλισμένων καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του ντήζελ και του πετρελαίου θέρμανσης, διατηρήθηκαν στα 151,5 εκατ. βαρέλια, 18% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα