Από την έντυπη έκδοση
Την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων του PSI με νέα ομόλογα, τα οποία θα λήγουν σταδιακά από το 2023 μέχρι το 2042, αναμένεται να ανακοινώσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που κυκλοφορούσαν εδώ και μερικά 24ωρα στην αγορά περί αποδοχής της προσφοράς ανταλλαγής από τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολογιούχων φαίνεται να επιβεβαιώνονται πλήρως, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί σε ένα ποσοστό αποδοχής πάνω από τον «πήχη» του 75%.
Αυτό σημαίνει ότι το «κομμάτι» του ελληνικού χρέους που θα ανταλλαγεί θα ξεπεράσει τα 22-23 δισ. ευρώ από μια συνολική «δεξαμενή» χρέους της τάξεως των 29 δισ. ευρώ.
Εκκαθάριση στις αρχές Δεκεμβρίου
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας -η τελική εκκαθάριση αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου- ο ΟΔΔΗΧ θα προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα το οποίο αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, δηλαδή μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018. Το επόμενο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να αντλήσει «φρέσκο χρήμα» από την αγορά με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερο επιτόκιο προκειμένου να σταλεί γρηγορότερα στην αγορά το μήνυμα «επιστροφής στην ομαλότητα».
Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 6-7 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που δεν θα ξεφεύγει πάνω από τα επίπεδα του 3,5%-4%.
Σημαντική ελάφρυνση
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 15 Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι απόλυτη. Κατ’ αρχήν, ομόλογα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ -αντιστοιχούν περίπου στο 3% του συνολικού προγράμματος- διακρατούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν θα μπορούσαν να μπουν σε διαδικασία ανταλλαγής καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, κάτι που απαγορεύεται.
Από την άλλη, σε τέτοιου είδους εγχειρήματα υπάρχει πάντοτε ένα σημαντικό ποσοστό ομολογιούχων οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η μη έγκαιρη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, με την ανταλλαγή χρέους τουλάχιστον 22-23 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να «ελαφρύνει» αρκετά τις δανειακές υποχρεώσεις της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλήρη και ομαλή επιστροφή στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018. Και οι ομολογιούχοι όμως θα αποκομίσουν κέρδος καθώς το αντάλλαγμα για το γεγονός ότι δέχονται να τους επιστραφούν αργότερα τα χρήματα που είχαν δανείσει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του PSI θα είναι μια πρόσθετη απόδοση που ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα.
Πιο εμπορεύσιμο το χρέος
Υπενθυμίζεται ότι στο swap κλήθηκαν να μετέχουν ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) που κατείχαν συνολικά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους που είχαν προκύψει από το PSI το 2012. Όλοι οι ξένοι οίκοι τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής με βασικότερο επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους θα γίνει περισσότερο «εμπορεύσιμο». Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες μεγάλες εκδόσεις των 5-6 δισ. ευρώ παρά μικρότερες τoυ ενός δισ. ευρώ οι οποίες δεν «κινούνται» στην αγορά. Αυτό πρόκειται να συμβεί δεδομένου ότι οι μικρές εκδόσεις λήξης από το 2023 έως και το 2042 πρόκειται να αντικατασταθούν -επισήμως από τον Δεκέμβριο- με 5 νέα ομόλογα χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη. Ο διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι νέες εκδόσεις θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.
Το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση
Σε στάση αναμονής βρισκόταν χθες η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των 20 σειρών παλαιών ομολόγων που προέκυψαν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, με πέντε νέες σειρές διάρκειας 5, 10, 15, 17 και 25 ετών.
Η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων ήταν εντυπωσιακή και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, σύμφωνα με traders που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη, όπως και αναμενόταν, τα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή θα γίνουν εμπορεύσιμα. Επομένως το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσεων. Το όλο εγχείρημα είχε μεγάλη σημασία για την αγορά, καθώς αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στη ρηχή αγορά ομολόγων, όπου ο όγκος των συναλλαγών είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν στο 5% στις 15 Νοεμβρίου, την πρώτη ημέρα που άνοιξε η διαδικασία του swap, με το spread σημαντικά πιο κάτω από τις 500 μονάδες βάσης, στις 476. Αντίστοιχα, η απόδοση των βραχυπρόθεσμων τίτλων με λήξη το 2019 και το 2022 κινούνταν στο 2,8% και 4,1% αντίστοιχα. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα που διήρκησε η ανταλλαγή έως χθες που ολοκληρώθηκε, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς, διαμορφούμενη από το 5% στο 5,37% και με το spread πάνω από τις 500 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με traders, δεν έχει πλέον ενδιαφέρον, καθώς το ομόλογο αυτό πάει για ανταλλαγή. Ο τίτλος με λήξη το 2022 παρέμεινε σταθερός στο 4,1% χωρίς καμία διακύμανση, ενώ ο τίτλος με λήξη το 2019 «έπαιζε» ανάμεσα στο 2,8% και 2,9%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην ξεπερνώντας τα 4 εκατ. ευρώ.