Black Friday για λίγους και ισχυρούς

Η πλειονότητα των λιανεμπόρων (60%) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της προωθητικής ενέργειας
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 13:36
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Με μεγάλες προσδοκίες, εκ μέρους κυρίως των αλυσίδων, πραγματοποιείται σήμερα για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, η διεθνής εμπορική δραστηριότητα «Black Friday» (Μαύρη Παρασκευή), που λειτουργεί άκρως προκλητικά στο καταναλωτικό κοινό με εντυπωσιακές προσφορές σε πολλά είδη, σηματοδοτώντας και την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, δε, το προμοτάρισμα χαμηλών τιμών έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη, με στόχο να μπουν περισσότεροι καταναλωτές στα καταστήματα μια ώρα αρχύτερα… Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, για τη διερεύνηση των προθέσεων των επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία, η πλειονότητα των επιχειρηματιών λιανικού εμπορίου (60%) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της, ενώ μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει ότι φέτος η Black Friday θα πραγματοποιηθεί στις 24/11.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τονίζει, πάντως, πως η ημέρα δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη, αλλά να γίνει γνωστή και στους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της ελληνικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ επιδιώκει τη συμμετοχή στην Black Friday όσων βεβαίως το επιθυμούν και εναπόκειται στους εμπορικούς συλλόγους να κρίνουν και να εκτιμήσουν τις συνθήκες της περιοχής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και τις ανάγκες των καταναλωτών, όσο και την τοπική αποτύπωση της ειδικής έρευνας του ΙΝΕΜΥ.  

Ένδυση/υπόδηση μπροστά

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν παρουσιάζεται οριακά αυξημένο, από 15% το 2016 σε 19% το 2017, το ποσοστό των καταστημάτων τα οποία φέτος θα συμμετάσχουν στην Black Friday, με ένα σημαντικό μέρος του εμπορικού κόσμου (16%) να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Βάσει της κλαδικής ανάλυσης, οι επιχειρήσεις ένδυσης/υπόδησης εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής τόσο φέτος όσο και το 2016. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού (έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές κ.λπ.), ενώ ο κλάδος των επιμορφωτικών ειδών και ειδών ψυχαγωγίας (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια κ.λπ.) καταγράφει ισχνό ποσοστό συμμετοχής.

H πρακτική της Black Friday φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ) (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη), με το ποσοστό αυτών που θα συμμετέχουν φέτος να αποτελούν την πλειονότητα (52%), σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της περσινής περιόδου (40%).

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ, στο βαθμό που είναι εγκατεστημένες σε κεντρικές εμπορικές αγορές λόγω της φύσης του θεσμού των «Open mall», είναι εύλογο να σημειώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με εκπτώσεις.

Δούλεψαν οι Σύλλογοι

Αναφορικά με τους Εμπορικούς Συλλόγους 66 περιοχών της χώρας που συμμετείχαν στην έρευνα, προκύπτει το συμπέρασμα πως είναι ενήμεροι για την ημερομηνία διεξαγωγής της Black Friday, μία εξέλιξη στην οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΕΣΕΕ και αποσκοπούσε μεταξύ άλλων και στην προώθηση του θεσμού.

Οι περισσότεροι Εμπορικοί Σύλλογοι, είτε με επιστολές ενημέρωσης προς τα καταστήματα - μέλη τους, είτε με ενέργειες άμεσης πληροφόρησης του καταναλωτικού κοινού παροτρύνουν τόσο το κοινό όσο και τους ίδιους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν φέτος στο θεσμό. Σημειώθηκαν και ορισμένες περιπτώσεις όπου η απόφαση μένει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστήματος για το αν θα συμμετάσχει ή όχι.

Ως ενδεικτικές δράσεις σχετικά με την Black Friday αναφέρθηκαν από τους Εκπροσώπους των Τοπικών Συλλόγων οι παρακάτω:  διαφημιστική μακέτα στα κοινωνικά δίκτυα, αφίσες Συλλόγων στα καταστήματα της περιοχής, ραδιοφωνικά σποτ κ.ά. Από τις εκτιμήσεις των τοπικών Συλλόγων προκύπτει ότι η παρότρυνση προς τα καταστήματα για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την προωθητική ενέργεια αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια να μη χαθεί ένα κομμάτι του «τζίρου» τη συγκεκριμένη ημέρα, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα της εκάστοτε αγοράς.

Επιπλέον, σε συνοικιακές εμπορικές αγορές αναφέρθηκε ότι η προωθητική αυτή ενέργεια αντιμετωπίζεται με αρκετές επιφυλάξεις, καθώς οι σχέσεις με τους πελάτες είναι πιο προσωπικές, με συνέπεια η πρακτική να μην μπορεί να λειτουργήσει μόνο για την εν λόγω ημέρα.

Η συγκεκριμένη παράμετρος σε συνδυασμό με το χαμηλό περιθώριο κέρδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι των μεγάλων αλυσίδων, αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες στη γενικότερη αποδοχή και εφαρμογή του θεσμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα