Υποχωρεί ο χαλκός στη Σαγκάη

Μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Codelco και εργαζομένων
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 07:21

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς η ανησυχία που επικράτησε για τις προμήθειες της Codelco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, έπαψε να υφίσταται, αφού απεφεύχθη μία απεργία στο κεντρικό τμήμα της εταιρείας, Αντίνα, στην Κεντρική Χιλή.

Οι εργαζόμενοι στο Αντίνα, που αποτελεί το 14% της παραγωγής χαλκού της Codelco, απεδέχθησαν την προσφορά για αύξηση μισθών 3% πάνω από τον πληθωρισμό και μπόνους 6,4 εκατ. πέσο (11.968 δολ.), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Codelco. Η κρατική εταιρεία, θα προχωρήσει μέσα στο έτος σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους στο μεγαλύτερο ορυχείο της στην Τσουκουϊκαμάτα, για θέματα μισθών.

Ο χαλκός για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε έως 340 γιουάν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 69.660 γιουάν (8.799 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 69.830 γιουάν ο τόνος στις 10:12 π.μ., τοπική ώρα.

Η συμφωνία με τους 1.018 εργαζομένους της εταιρείας στην Αντίνα, γίνεται μετά την απόφαση που έλαβε τον περασμένο μήνα η BHP Billiton Ltd. να αυξήσει τα μπόνους στους εργαζομένους της στο έργο της Σπενς στην Χιλή.

Επίσης η BHP, η μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, συμφώνησε επίσης την αύξηση των μισθών, στο πλαίσιο των προνομίων που παραχώρησε στους εργαζομένους, αποτρέποντας απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Σπενς που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Δεκέμβριο, θα παράγει 200.000 τόνους χαλκού ετησίως σε πλήρη δυναμικότητα.

Το μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange υποχώρησε 5 δολ., ποσοστό 0,1%, φθάνοντας τα 7.425 δολ. ο τόνος στις 10:12 π.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα