Αυστραλία: Πρόβλεψη για μείωση της παραγωγής σταριού στα 10,5 εκατ. τόνους

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 11:48

ΜΕΙΩΣΗ έως και 58% ενδέχεται να σημειώσει φέτος η παραγωγή σταριού της Αυστραλίας, καθώς η ξηρασία επεκτείνεται, επιδεινώνοντας το παγκόσμιο έλλειμμα που οδήγησε τις τιμές αυτήν την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών.

Η παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί στα 10,5 εακτ. μετρικούς τόνους στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του προϊόντος στον κόσμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η πρόβλεψη είναι μόλις 9% υψηλότερη από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 9,6 εκατ. τόνων που παρήγαγε η χώρα το 2002.

Οι τιμές του σταριού οδεύουν να σημειώσουν την μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από το 1991, καθώς η ανησυχία για την πρόκληση συνθηκών El Nino στον Ειρηνικό Ωκεανό, μειώνοντας την παραγωγή στην Αυστραλία, η οποία προμήθευσε πέρυσι το 14% του σταριού παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Bureau of Meteorology οι βροχοπτώσεις θα είναι από 60% έως 70% λιγότερες της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Το σιτάρι για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 5 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 5,06 δολ. ανά μπούσελ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Στις 5:36 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκε στα 5,055 δολ. ανά μπούσελ.

Πέρυσι οι τιμές αυξήθηκαν 47%, ωθώντας υψηλότερα το κόστος των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των αλευρόμυλων, καθώς η Nippon Flour Mills Co., της δεύτερης μεγαλύτερης του κλάδου της Ιαπωνίας, καθώς ο ξηρός καιρός μείωσε τις εσοδείες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ινδία. Τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής σταριού, του δεύτερου πιο σημαντικού προϊόντος μετά το ρύζι, χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Η παραγωγή προβλέπεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο όριο της εκτίμησης της AWB Ltd. τον Σεπτέμβριο από 12 εκατ. έως 15 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τον Peter McBride, εκπρόσωπο του μονοπωλίου εξαγωγής σταριού της Αυστραλίας, μιλώντας σήμερα. Η εταιρεία που δεν αναθεωρεί την πρόβλεψή της, σταμάτησε τις εξαγωγές σταριού από τα λιμάνια των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, για να προμηθεύσει την εσωτερική αγορά.

Οι ανατολικές ακτές αποτελούν περίπου εξαγωγές 1 εκατ. τόνων σταριού ετησίως, σύμφωνα με τον Brett Stevenson της AgRisk Management Co.

Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς σταριού στην Αυστραλία τον Μάϊο, κυμάνθηκαν από μηδέν έως λιγότερο του 50% του μέσου όρου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωθώντας τις μετοχές της Nippon Flour 16% από τα μέσα Μαΐου.

Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές της AWB σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας σήμερα τα 3,06 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της ABB Grain Ltd., που εξάγει σιτάρι από τη Νότιο Αυστραλία, υποχώρησαν στα 6,58 δολ. Αυστραλίας η μία και στα χαμηλότερα επίπεδα 12 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα