Υποχωρούν για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 12:54

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ο ΟΠΕΚ, που προμηθεύει το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως δεν θα καταφέρει να συμφωνήσει για τη μείωση της παραγωγής, καθώς η International Energy Agency (ΙΕΑ), αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Χθες το πετρέλαιο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ μηνών, μετά την ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, προς τους πελάτες της σε Ασία και Ευρώπη, ότι δεν θα μειώσει τις φορτώσεις πετρελαίου τον Νοέμβριο. Η ΙΕΑ μείωση την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση, για δεύτερο μήνα. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, που ήδη βρίσκονται πάνω από τον μέσον όρο της περιόδου, μάλλον αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η ανακοίνωση των αποθεμάτων θα γίνει αύριο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε έως 65 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 57,87 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Xρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 9:29 π.μ. ώρα Λονδίνου, διαπραγματεύθηκαν στα 58,04 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,44 δολ., ποσοστό 2,4%, κλείνοντας τα 58,52 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Φεβρουαρίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 64 σεντς, φθάνοντας στα 58,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι 84,57 εκατ. βαρέλια φέτος, 110.000 βαρέλια λιγότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα. Το 2007, η ζήτηση προβλέπεται να είναι χαμηλότερη κατά 200.000 βαρέλια, στα 86,02 εκατ. βαρέλια.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ θέλει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως προκειμένου να περιορίσει την υποχώρηση των τιμών. Οι 11 χώρες-μέλη του, παρήγαγαν τον προηγούμενο μήνα 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 29,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως που παρήγαγαν τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα