Σχέδιο νόμου για την Hellas Sat

Ανανέωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης στην ArabSat έως το 2041 με ανταλλάγματα
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 17:36
INTIME NEWS/ ESA-CNES-ARIANESPACE

Η Hellas Sat τον περασμένο Ιούνιο εκτόξευσε το νέο της δορυφόρο Hellas Sat 3, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Την ανανέωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της γεωστατικής τροχιάς που κατέχει η χώρα (39 μοίρες ανατολικά) για 20 χρόνια, έως το 2041 (η ισχύουσα λήγει το 2021) από την εταιρεία Hellas Sat, η οποία, μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, ανήκει στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και Αφρική, προβλέπει σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).  

Η Hellas Sat τον περασμένο Ιούνιο εκτόξευσε το νέο της δορυφόρο Hellas Sat 3, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat. Στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η εκτόξευση και ενός ακόμα, του Hellas Sat 4 που μαζί με τον Hellas Sat 3 θα αντικαταστήσουν τον Hellas Sat 2, η «ζωή» του οποίου τελειώνει. Ο Hellas Sat 4, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συνολικής επένδυσης 230 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και θα εκτοξευτεί εντός του 2018. Για τον δορυφόρο με νούμερο 4 η εταιρεία Hellas Sat συνεργάζεται με το βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου αντικείμενο της υπό ανανέωση σύμβασης είναι η συνέχεια παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης των ελληνικών filings στις 39ο Ε στην Hellas Sat, οι όροι που διέπουν την παραχώρηση αυτή καθώς και τα ανταλλάγματα του ελληνικού Δημοσίου από την παραχώρηση αυτή. Μεταξύ άλλων το Δημόσιο επιτυγχάνει ως αντάλλαγμα την αποκλειστική χρήση 6 αναμεταδοτών, έναντι των 3 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση και των 2 που τελικά του παραδόθηκαν. Επιπλέον, για τον χρεωστούμενο τρίτο αναμεταδότη και τις καθυστερήσεις παράδοσης, βάσει της αρχικής σύμβασης, λαμβάνει 17 χρονοαναμεταδότες.

Το Δημόσιο λαμβάνει ως επιπλέον αντάλλαγμα και 3 επίγειους κομβικούς δορυφορικούς σταθμούς HUB, καθώς και 200 τερματικά, για την κάλυψη των αναγκών του. Ακόμη, έχει εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα τη δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για 5 έτη, ενώ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου, στο σύστημα των νέων δορυφόρων της Hellas-Sat, κυρίως για την περίοδο της μετάβασης, εξασφαλίστηκε η δωρεάν παροχή σχετικού εξοπλισμού μετάβασης. Παράλληλα διασφαλίζεται η παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα