Ανατροπή στο deal πώλησης της Avis Hellas

Εκ των υστέρων «σφήνα» Avis Budged Group - ομίλου Koc
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 15:27
FACEBOOK/ELIAS JOIDOS

Από την έντυπη έκδοση

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Σε πλήρη ανατροπή φαίνεται πως οδηγείται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.), εξέλιξη που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να επιβεβαιωθεί άμεσα από την πωλήτρια Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας  παράλληλα ανοιχτή την προοπτική αντιδράσεων από το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε για την απόκτηση της Avis Hellas.

Ειδικότερα, πλειοδότης στη διαγωνιστική διαδικασία είχε αναδειχθεί το σχήμα Olympia Group  - Virtus International, ελεγχόμενο κατά το 51% από τον όμιλο Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και κατά το υπόλοιπο 49% από τη Virtus, που ιδρύθηκε από τον γνωστό investment banker Λάμπρο Παπακωνσταντίνου με κεφάλαια Ελλήνων και ξένων επενδυτών, καθώς και από κεφάλαια των οικογενειών Κάτσου, Κυριακόπουλου, Λασκαρίδη, Σαραντίτη, καθώς και του Ιδρύματος Ωνάση. Το πλειοδοτικό επενδυτικό σχήμα είχε υπογράψει και σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, προσφέροντας σε μετρητά το ποσό των 80,6 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Avis Hellas (Olympic), το οποίο αντιστοιχεί σε εταιρική αξία 318,1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 94% των μετοχών της Olympic, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκει στους κληρονόμους του Ηρακλή Πέττα, πρώην επικεφαλής της Avis στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τα δεδομένα ανατρέπονται πλήρως, αφού τελικώς η Avis Budged Group αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης που διατηρούσε για την πώληση της Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.) στο σχήμα Olympia Group - Virtus International.  Ο αμερικανικός όμιλος, licensor των σημάτων Avis, Budget και Payless, ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή την Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνοντας ότι προτίθεται να προσφέρει τίμημα ίσο με εκείνο που προσέφερε ο πλειοδότης επενδυτής.  Ειδικότερα, η Avis Budged Group (ABG) προτίθεται να αποκτήσει την Avis Hellas σε συνεργασία με την Otokoc Otomotiv, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Koc στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην κοινοπραξία των δύο πλευρών, η ABG θα κατέχει ποσοστό 60% και ο τουρκικός όμιλος Koc το 40%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται περίπου τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρεία συμφερόντων των εταιρειών Olympia Group SA και Virtus International Partners LP.  

Η εξέλιξη αυτή, με την εκ των υστέρων «σφήνα» Avis Budged Group - Koc, αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρωτοφανή κίνηση, αφού ο τουρκικός όμιλος από κοινού με τη μητρική Avis συμμετείχαν εξαρχής στη διαδικασία. Συγκεκριμένα είχαν διαπραγματευθεί εξαρχής εκ των ενόντων με την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια, αφού δεν «τα βρήκαν» με την τράπεζα για το τίμημα, αποσύρθηκαν από τη διαδικασία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε άλλους ενδιαφερόμενους. Πλέον, με την επανεμφάνισή του στο προσκήνιο, το σχήμα Avis Budged Group - Koc, αντί να δώσει την τυπική συναίνεσή του για την πώληση της Avis Hellas στην κοινοπραξία Olympia Group - Virtus International, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, διεκδικεί και αποκτά, με το ίδιο προσφερόμενο τίμημα, την εταιρεία. Εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιδράσεων από πλευράς Olympia Group - Virtus International.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα