Στα χαμηλότερα του έτους το αργό

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζετο ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα επιβάλλει μείωση της παραγωγής ενώ η αύξηση της ζήτησης περιορίζεται.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ-Ατιγιάχ, είπε ότι ο ΟΠΕΚ, που παράγει λιγότερο του στόχου, ακόμη συζητά το θέμα συμφωνίας μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά τη συμφωνία του για κάτι τέτοιο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 57,58 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:21 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 93 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 57,59 δολ. το βαρέλι χθες και νωρίτερα άγγιξαν τα 57,37 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Δεκεμβρίου του 2005. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 10% χαμηλότερα από πέρυσι.

Ο ΟΠΕΚ που παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή θα μειώσει την ημερήσια ποσόστωση παραγωγής των 28 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ.

Τα 10 μέλη άντλησαν μόλις 27,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το Κατάρ προτιμά μείωση στην σημερινή παραγωγή, επεσήμανε ο αλ-Ατιγιάχ.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι στις 14 Ιουλίου. Το αργό πετρέλαιο, 27% χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα, υποχώρησε τους δύο προηγούμενους μήνες, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσής του στον κόσμο, περιορίστηκε με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν.

Σημερινή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ενδέχεται να δείξει ότι τα αποθέματα της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα αποθέματα στις 29 Σεπτεμβρίου διατηρήθηκαν στα 328,1 εκατ. βαρέλια, 13% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περιόδο.

Τα αποθέματα των βιομηχανικών χωρών του ΟΟΣΑ, αποτελούν προμήθειες περίπου 55 ημερών, το καλύτερο επίπεδα προ του χειμώνα για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ.

Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα διυλιστήρια αρχίζουν την παραγωγή πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης.

Χθες η International Energy Agency αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση και για δεύτερο μήνα, επικαλούμενη την επίδραση των υψηλότερων τιμών και την συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η κατανάλωση θα κυμανθεί στα 86,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, 100.000 βαρέλια λιγότερο της πρόβλεψης της ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα. Η ζήτηση το 2007 θα κυμανθεί στα 86 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 200.000 βαρέλια χαμηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 3,8% αυτήν την εβδομάδα, οδεύοντας να σημειώσουν της έκτη εβδομαδιαία πτώση, σε σύνολο επτά εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα