Κουβέϊτ: Διατήρηση επενδύσεων σε Ευρώπη, αύξηση στην Ασία

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2006 13:50

ΣΧΕΔΙΑ για τη διατήρηση των μεριδίων του στην DaimlerChrysler AG και την BP Plc, τη στιγμή που αυξάνει τη συμμετοχή του στην Κίνα, την Ινδία και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, για να ευνοηθεί από την ανάπτυξη, κάνει το επενδυτικό κεφάλαιο του Κουβέϊτ, ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η Επενδυτική Αρχή του Κουβέϊτ, που επενδύει στην υπεραξία των εσόδων από το πετρέλαιο, βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά κινεζικών ασφαλιστικών εταιρειών, και εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, Μωχάμεντ Αλ-Σαάντ, 47 ετών, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα από το Κουβέϊτ. Τον περασμένο μήνα το κεφάλαιο αγόρασε μερίδιο αξίας 720 εκατ. δολ. την Industrial & Commercial Bank of China.

«Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος της Ανάπτυξης στην Ασία», είπε ο Αλ-Σαάντ, συμπληρώνοντας: «Σήμερα δεν έχουμε μεγάλες επενδύσεις στην Ασία, ωστόσο τις αυξάνουμε σε όλες τις βαθμίδες τους, σε μετοχές, ομόλογα, στο real estate και αλλού».

Το Κουβέϊτ, η Σαουδική Αραβία και τα άλλα τέσσερα κράτη παραγωγής πετρελαίου του Περσικού Κόλπου, προβλέπεται να αντλήσουν έως 500 δισ. δολ. από τις πωλήσεις πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι χώρες αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για επενδυτικές ευκαιρίες στην Ασία, εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις και ενισχύοντας τις σχέσεις τους με τους μεγαλύτερους πελάτες πετρελαίου.

Η Κίνα, εμφάνισε το δεύτερο υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο, στα 15,3 δισ. δολ. από 18,8 δισ. δολ. που ήταν τον Αύγουστο.

Η Kuwait Investment, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας του Κουβέϊτ το 1981 κατέχει μετοχές σε εταιρείες όπως η BP Plc and DaimlerChrysler. Ο Αλ-Σαάντ είπε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει αυτά τα μερίδια στην Daimler και την BP, ωστόσο δεν έχει σχέδιά για αγορά μεγαλύτερων μεριδίων σε αυτές.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler έχουν υποχωρήσει φέτος 8% και σήμερα στις 9:12 π.μ., ώρα Λονδίνου, διαπραγματεύθηκαν στα 39,72 ευρώ η μία. Το σύνολο της αξίας των επενδύσεων της Kuwait Investment, υπερβαίνει τα 100 δισ. δολ., σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το Κουβέϊτ, η τέταρτη σε μέγεθος χώρα σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να παράγει τρεις φορές υψηλότερα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου την τρέχουσα χρήση, έναντι των προβλέψεων, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την National Bank of Kuwait, τον Ιανουάριο.

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στη Ν. Υόρκη κατά μέσον όρο 12 δολ. υψηλότερα το βαρέλι, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, όταν η μέση τιμή του κυμάνθηκε στα 55,91 δολ. το βαρέλι.

Ο Αλ-Σαάντ προβλέπει οι τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ δεν περιμένει περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ. Στις 10:15 π.μ. στο Λονδίνο, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 57,28 δολ. το βαρέλι.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 128,60 μονάδες στις 7:45 π.μ. στο Λονδίνο. Ο κλάδος των οικονομικών εταιρειών συμμετείχε τα μέγιστα στην υποχώρησή του. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 0,2%, φθάνοντας σήμερα στις 16.368,81 μονάδες, ωστόσο βρίσκεται 50% υψηλότερα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα