Οκταήμερο σερί στην Ευρώπη

Πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Dow Jones
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2006 00:01
UPD:00:31

ΝΕΟ ΥΨΗΛΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ κατέρριψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερματίζοντας ένα ισχυρό οκταήμερο στη σειρά, εν μέσω φημών για εξαγορές και συγχωνεύσεις και της προοπτικής για καλύτερες εταιρικές κερδοφορίες, ενώ ο Dow Jones έχασε τον ορίζοντα των 12.000 μονάδων, μετά το πέμπτο ιστορικό υψηλό σε οκτώ συνεδριάσεις.

Οι μετοχές δεικτοβαρών εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών των βασικών μετάλλων όπως BHP Billiton, Anglo American και Rio Tinto. Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης, κατέρριψαν υψηλά ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα που πυροδοτήθηκαν από ένα κοκτέιλ των ισχυρών εταιρικών κερδοφοριών και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες πυροδότησε το ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 0,3%, στις 1.440,8 μονάδες, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2001. Τα εβδομαδιαία κέρδη του δείκτη άγγιξαν το 2%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.157,30 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,59%, στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 6.173,68 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,22%, και στο Παρίσι ο CAC στις 5.353,23 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,15%, λόγω της μεγάλης πτώσης της L'Oreal. Ανοδικά κινήθηκε για όγδοη συνεχή μέρα και ο Stoxx 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν δέκα από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης.

Η υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα και το ρεκόρ-εξαγορών που έχει σημειωθεί συνέβαλαν στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματαγορών μετά τις απώλειες του Μαΐου και του Ιουνίου.

Απώλειες καταγράφηκαν στα χρηματιστήρια όταν δημοσιοποιήθηκε η αναπάντεχη πτώση των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψαν λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,02%, στο υψηλότερο πενταμήνου, στις 16.536,54 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα