Τρίτη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2006 07:20

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτήν την εβδομάδα, να μειώσουν τη παραγωγή και να περιορίσουν την υποχώρηση 25% των τιμών του πετρελαίου τους τρεις τελευταίους μήνες.

Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί στις 19 Οκτωβρίου για να συζητήσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον Mohammed Barkindo, που εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα του Οργανισμού. Την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του έτους, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν, αφήνοντας τις προμήθειες 14% πάνω από τον μέσον όρο πέντε ετών.

Τα αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 60 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 59,17 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:56 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 58,97 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 14 Ιουλίου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν την πρόταση για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την σημερινή παραγωγή, δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Abdullah bin Hamad al-Attiyah.

Στην 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Ενεργείας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, είπε σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι, ότι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια, αλλά είναι αναποφάσιστοι εάν αυτό θα γίνει στην πραγματική παραγωγή ή από το όριο της παραγωγής που έχει θέσει κάθε χώρα-μέλος.

Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις άντλησαν 27,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το επίσημο όριο παραγωγής του Οργανισμού, που δεν περιλαμβάνει την παραγωγή του Ιράκ, είναι τα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 2,41 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 330,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Οκτωβρίου. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στις 13 Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της Νορβηγίας να κλείσει δύο εγκαταστάσεις της στα ανοιχτά της θάλασσας, για λόγους ασφαλείας. Σήμερα, η Statoil ASA και η Royal Dutch Shell Plc, άρχισαν να κλείνουν τις εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της παραγωγής της χώρας, τη τρίτης σε μέγεθος χώρας εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα