Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, καθώς εικάζεται ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για δεύτερη πυρηνική δοκιμή όπλων. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. οδηγούσαν τις απώλειες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου τροφοδότησαν τις ανησυχίες, ότι η άνοδος του κόστους ενεργείας θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,4%, φθάνοντας στις 130,73 μονάδες στις 11:27 π.μ. στο Τόκυο, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης του κλάδου των εταιρειών ενεργείας και των πρώτων υλών κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, κινήθηκαν ανοδικά.

Στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Kookmin Bank, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η Βόρειος Κορέα θα δοκιμάσει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πυρηνικά όπλα. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,5% φθάνοντας στις 16.618,20 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.

Οι δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν κίνηση οχημάτων κοντά στην περιοχή όπου η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή στις 9 Οκτωβρίου, σημάδι, ότι η χώρα ενδέχεται να ετοιμάζεται για δεύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, όπως μετέδωσε το ABC News, επικαλούμενο αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας είπε ότι είναι ενήμερη για αυτήν την δραστηριότητα.

Ο δείκτης Kospi υποχώρησε έως 3,6% στις 9 Οκτωβρίου όταν η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκρηξη πυρηνικών, πριν κλείσει 2,4% χαμηλότερα. Χθες ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα πριν από την πυρηνική δοκιμή, για πρώτη φορά από την πραγματοποίησή της.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε χθες άνοδο 3,7%. Το νικέλιο αναρριχήθηκε 3,7%, ο χαλκός 4% και ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 3,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα