Τέταρτη ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΑΝΟΔΟ για τέταρτη ημέρα σημείωσε το αργό πετρέλαιο και διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι, καθώς εικάζεται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν κατά την συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα να προχωρήσουν στη μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τον ψυχρό καιρό στις βορειοανατολικές ΗΠΑ αυξάνει τη ζήτηση για θέρμανση.

Ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει στις 19 Οκτωβρίου το θέμα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ, Abdullah bin Hamad al- Attiyah, σύμφωνα με τον ίδιο. Στο Μπάφαλο της Ν. Υόρκης το χιόνι έφθασε σε ύψος δύο ποδών και άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από 1/4 των κατοίκων στις 13 Οκτωβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 31 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 60,25 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:13 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 60,16 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του έχουν ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών των 57,22 δολ. το βαρέλι, στα οποία υποχώρησαν στις 12 Οκτωβρίου.

Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,37 δολ., ποσοστό 2,3%, για να κλείσουν στα 59,94 δολ. το βαρέλι στο Nymex, σημειώνοντας για πρώτη φορά άνοδο σε τρεις συνεδριάσεις από τις 22 Αυγούστου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 34 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 62 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια από τη σημερινή παραγωγή, δήλωσε χθες ο Al-Attiyah σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή για να περιορίσουν την υποχώρηση των τιμών, είπε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Chakib Khelil, στην κρατική εφημερίδα της χώρας, «Εl Moudjahid».

Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 23% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών των 78,40 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 14 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα