Από την έντυπη έκδοση
Mε την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται με τους δυναμικότερους ρυθμούς της τελευταίας 20ετίας, τώρα είναι καιρός να γίνουν οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, τονίζει ο Μπενουά Κερέ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας ότι ο εφησυχασμός αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό.
Η ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ αποδεικνύεται ισορροπημένη και εύρωστη, περίπου όπως οι συνθήκες του 1999, δήλωσε χθες ο κ. Κερέ από τη Λιόν. Παρότι τα υφιστάμενα μέτρα νομισματικής στήριξης θα συνεχισθούν για όσον καιρό κριθεί αναγκαίο, εντούτοις η επιτυχία θα πρέπει να συμπληρωθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξοπλίσουν καλύτερα την Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση του επόμενου σοκ, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική πολιτική, τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις χαμηλές τιμές εμπορευμάτων. Αυτοί είναι παράγοντες που δεν πρόκειται να διαρκέσουν εσαεί. Και εάν το αποδεχθούμε αυτό, τα κράτη της Ευρωζώνης θα βρεθούν χωρίς εφόδια όταν επέλθει η επόμενη κρίση», προειδοποιεί ο κ. Κερέ, που είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει την οικονομία με άπλετη ρευστότητα, ώστε να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ τον προηγούμενο μήνα δεσμεύθηκε να συνεχίσει, αν και μειωμένο, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
«Η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί εντός των ορίων που της επιτρέπει η βασική της εντολή. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέα “πυρομαχικά” και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ισχυρότερη του αναμενομένου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προβλέποντας ανάπτυξη με ρυθμούς 2,2% φέτος. Ο Κερέ φέρεται να ήταν μεταξύ εκείνων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου που είχαν ταχθεί υπέρ της σύνδεσης του συνόλου των μέτρων στήριξης -και όχι μόνο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης- με τις προοπτικές του πληθωρισμού. Τελικά, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρις ότου οι τιμές καταναλωτή επανέλθουν σε τροχιά ανόδου κοντά στον στόχο 2%. Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τους κινδύνους που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κινδύνων που συνεπάγονται τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Προς το παρόν, όμως, δεν διακρίνει ενδείξεις χρηματοοικονομικής φούσκας στην Ευρωζώνη. Προειδοποίησε όμως ότι όταν έλθει η επόμενη κρίση, μπορεί να μην είναι αναμενόμενη.
«Η κρίση θα έλθει, καθώς έτσι λειτουργεί ο οικονομικός κύκλος. Δεν ξέρουμε όμως από πού... Μπορεί να έλθει από την Κίνα, μπορεί από τις ΗΠΑ ή μπορεί από το εσωτερικό της Ευρωζώνης» τόνισε.
Η Γερμανία
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, η ισχυρή ζήτηση για γερμανικά αγαθά συνεχίζει να στηρίζει τη γερμανική οικονομία. Τον Σεπτέμβριο όμως σημειώθηκε κάμψη στις εισαγωγές και εξαγωγές και διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία της εσωτερικής κατανάλωσης ως μοχλού ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 1,1% για τις εξαγωγές και άνοδο 0,3% των εισαγωγών. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο στα 21,8 δισ. ευρώ, από 21,3 δισ. ευρώ του Αυγούστου.