«Όχι» σε νέα παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 15:43
UPD:16:04
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ο Κερέ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά και της στενότερης εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, χωρίς όμως να αποκλείει μία συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Από την έντυπη έκδοση

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε χθες ο πρωτεργάτης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, ότι οι αγορές ενεργητικού δεν πρόκειται να παραταθούν ξανά, όταν το πρόγραμμα εκπνεύσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σε δηλώσεις του στον γαλλικό Τύπο, ο Μπενουά Κερέ, που είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ και θεωρείτο έως τώρα από τους βασικούς συμμάχους του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το πρόγραμμα αύξησης της ρευστότητας στις αγορές θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο πιο κάτω από το 2%.

Ωστόσο, αν και έσπευσε να διαψεύσει κάθε ένδειξη ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέφρασε την ελπίδα το πρόγραμμα να μην παραταθεί εκ νέου, όταν θα λήξει. Σε άλλη συνέντευξή του τον Μάιο στο Reuters, ο κ. Κερέ είχε δηλώσει ότι μία «υπερβολικά σταδιακή προσέγγιση» στην κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενέχει τον κίνδυνο αναστάτωσης των αγορών, όταν τελικά αυτό αποσυρθεί.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραταθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018, με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι να καθιστά σαφές ότι η διάρκεια του προγράμματος παραμένει ανοικτή.

Σημειώνεται ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά και έχει ενισχύσει τις τιμές ακινήτων στις πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Κερέ παραδέχθηκε ότι αν και το εταιρικό χρέος στη Γαλλία έχει αυξηθεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, η κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν απαιτεί στην υφιστάμενη φάση άμεση δράση από την ΕΚΤ. Όσο για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 1,5% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και δεν αναμένεται να φθάσει τον στόχο της ΕΚΤ για τα επόμενα τουλάχιστον δύο έτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα