Στην τελική ευθεία η επένδυση της Sarantis στα Οινόφυτα

Σχεδιασμός για την ανάπτυξη logistic center και τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 13:14

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Στην τελική ευθεία περνά το σχέδιο του ομίλου Sarantis για διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας των υποδομών του στα Οινόφυτα (επένδυση που υπολογίζεται να φθάσει τα 20-25 εκατ. ευρώ), μετά την απόκτηση ακινήτου στον Αυλώνα (το οποίο ανήκε προηγουμένως στον όμιλο ΑΤΤΙΚΑΤ, είναι 60 στρέμματα και βγήκε προ ημερών σε πλειστηριασμό) έναντι 1,971 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση δρομολογείται προκειμένου να υποστηρίξει τις νέες εμπορικές συμφωνίες που προωθεί αυτό το διάστημα η διοίκηση του ομίλου, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με δύο υπό εξαγορά εταιρείες του εξωτερικού - με brands από τους κλάδους καλλυντικών και προϊόντων οικιακής χρήσης.

Στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου business plan είχε αποφασιστεί επέκταση των υποδομών στην Ελλάδα και ο όμιλος βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης λύσης. Το αποκτηθέν ακίνητο ικανοποιεί τον στόχο που είχε τεθεί και πλέον το σχέδιο μπαίνει στη φάση της υλοποίησής του.

Ειδικότερα, η επένδυση που σχεδιάζεται περιλαμβάνει το χτίσιμο αποθηκευτικών χώρων, την ανάπτυξη logistic center και την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών.

Οι παρεμβάσεις στο νέο ακίνητο αφορούν την ανάπτυξη χώρου φύλαξης έτοιμων αγαθών - προϊόντων, καθώς και υλικών για την παραγωγή.

Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενου στο εργοστάσιο του ομίλου στα Οινόφυτα και το συνολικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας.

Στις νέες παραγωγικές υποδομές θα συγκεντρωθεί όλη η δραστηριότητα του τομέα καλλυντικών και αρωμάτων του ομίλου, γεγονός που προϋποθέτει επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό. Επί της ουσίας -και εξαιρώντας το κομμάτι της διανομής του συγκεκριμένου κλάδου- πρόκειται για το 40% του κύκλου εργασιών του ομίλου ή περίπου 100 εκατ. ευρώ.   

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του Κωνσταντίνου Ροζακέα, οικονομικού διευθυντή του ομίλου Sarantis, στο πλαίσιο παρουσίασης που είχε διοργανώσει η εταιρεία στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (βλ. «N» 30/3/2017). Όπως είχε πει, τα σχέδια του ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιοπαραγόμενων προϊόντων θα απαιτήσουν ενίσχυση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου (σήμερα παράγει 40 εκατ. τεμάχια και απασχολεί 250 άτομα προσωπικό). Μάλιστα στο πλαίσιο του σχεδίου η διοίκηση φέρεται μεταξύ άλλων να επεξεργάζεται σχέδιο μαζικής εξαγωγής προϊόντων της οικογένειας Noxema στις χώρες παρουσίας του ομίλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως υγιή οικονομική θέση που του δίνουν τη δυνατότητα να επενδύει στη μεγέθυνσή του, προσφέροντας ταυτόχρονα αξία στους μετόχους του (το 2017 έδωσε συνολικό μέρισμα 6 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός του στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2017 ήταν 0,07 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της διοίκησης, η τρέχουσα οικονομική χρήση θα κλείσει με αύξηση κατά 7% στις πωλήσεις (353 εκατ. ευρώ) και κατά 13% στα καθαρά κέρδη (27,71 εκατ. ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΣΑΡ



Σχολιασμένα