Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Στην τελική ευθεία εισήλθε το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου του Εurogroup μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ τη Δευτέρα το βράδυ.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν με επιστολή την υποψηφιότητά τους το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την εκλογή, η οποία έχει οριστεί για το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα εκλέξουν τον πρόεδρο με ειδική πλειοψηφία.
Σε σχέση με τους υποψήφιους, τα ονόματα που έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, της Σλοβακίας Πέτερ Κάζεμιρ, του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιέτσε-Οζόλα και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Φαίνεται ότι όσο πλησιάζει ο καιρός της εκλογής ξεκαθαρίζει και το τοπίο, γιατί ήδη από τον ανεπίσημο κατάλογο των υποψηφίων φεύγει ο κ. Ντε Γκίντος, ο οποίος ως χριστιανοδημοκράτης δεν είχε πολλές πιθανότητες εκλογής, γιατί από την πολιτική αυτή «οικογένεια» προέρχονται σήμερα οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Πρόκειται για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Αντόνιο Ταγιάνι (Ευρωβουλή), Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι χριστιανοδημοκράτης και ο πρόεδρος του Εurogroup, ενώ φαίνεται ότι ο Ισπανός υπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, δεύτερες σκέψεις κάνει πλέον και ο Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος δεν είναι τόσο θερμός για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Εurogroup. Όπως τονίζουν, ο κ. Λεμέρ διστάζει γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει στους δύο ρόλους (υπουργός στη χώρα του και πρόεδρος της Ευρωομάδας), σε μια περίοδο προώθησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία. Πάντως, το θέμα εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρείται το μεγάλο φαβορί, που ήταν μέχρι τώρα.
Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι ενδιαφέρεται για τη θέση και ο Πέτερ Κάζεμιρ σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες γιατί δεν τον θέλουν οι χώρες του Νότου, ούτε η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενος από το Βερολίνο.
Ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια έχει επίσης δηλώσει ότι ενδιαφέρεται και θεωρείται μεταξύ των σοβαρών διεκδικητών, προερχόμενος από την πολιτική οικογένεια των φιλελευθέρων. Σημαντικό μειονέκτημα για τον ίδιο είναι η εθνικότητα, δεδομένου ότι από το Λουξεμβούργο προέρχεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Πάντως, η υποψηφιότητα αυτή παραμένει ψηλά.
Μια άλλη υποψηφιότητα που έχει κερδίσει πόντους τις τελευταίες μέρες είναι αυτή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Μειονέκτημά του είναι η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, δεδομένου ότι είναι τεχνοκράτης, ωστόσο είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ελπίδες εκλογής.
Τέλος, ελάχιστες ελπίδες συγκεντρώνει η υποψηφιότητα της Λετονής υπουργού, ενώ τις τελευταίες μέρες έχει χάσει σημαντικό έδαφος και η περίπτωση του Πιερ Μοσκοβισί γιατί μια μεγάλη ομάδα χωρών θέλει ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup να είναι εν ενεργεία υπουργός.
Από τώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων θα μεσολαβήσουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο, που σημαίνει ότι κάποιοι από τους παραπάνω δεν πρόκειται καν να εκδηλώσουν επίσημα ενδιαφέρον, αν ξέρουν ότι δεν έχουν καμία τύχη.
Στις παρασκηνιακές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται ότι εμπλέκονται και άλλες παράμετροι που μετατρέπουν τη διαδικασία σε παζάρι, δεδομένου ότι κάποιες χώρες διαπραγματεύονται την ψήφο τους με κάποια ανταλλάγματα. Στα ανταλλάγματα εμπλέκονται και οι έδρες του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων και της ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών, που λόγω του Brexit θα μεταφερθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλες χώρες της Ε.Ε..