ASML: Τριπλάσια η αύξηση των κερδών το τρίμηνο

Αποτέλεσμα της αύξησης των παραγγελιών εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 09:48

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ αύξηση σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών της Ευρώπης, ASML Holding NV, αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων τσιπ.

Τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν στα 172 εκατ. ευρώ (215,8 εκατ. δολ.) ή 35 σεντς ανά μετοχή, από 47,8 εκατ. ευρώ ή 10 σεντς ανά μετοχή, το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 80%, φθάνοντας στα 958,4 εκατ. ευρώ. Κέρδη και πωλήσεις υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Η ASML εκτιμά ότι οι πωλήσεις στο σύνολο του έτους θα σημειώσουν αύξηση 40%, καθώς εξάγει περισσότερο εξοπλισμό, τον πιο ακριβό για την παραγωγή τσιπ, για συσκευές όπως τα iPod της Apple Computer Inc. Η Samsung Electronics Co., η μεγαλύτερη πελάτης της ASML, στις 16 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την αύξηση των επενδύσεών της για το 2006 σε εξοπλισμό παραγωγής τσιπ.

Το τρίτο τρίμηνο, οι παραγγελίες επιβεβαιώνουν τη υγιή κατάσταση της αγοράς ημιαγωγών και λιθογραφίας, που αυξάνει το μερίδιο αγοράς της ASML, επεσήμανε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Eric Meurice, στην ανακοίνωση.

Κατά μέσον όρο, 12 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη θα ήταν 160,5 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις 938,5 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της ASML έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 12%, ενώ ο δείκτης Bloomberg Europe Semiconductors σημείωσε άνοδο 17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα