Το 2008 η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 13:06

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Η προτεινόμενη οργάνωση του ΕΙΤ διαρθρώνεται γύρω από μια μικρή κεντρική διοίκηση και ένα δίκτυο αποτελούμενο από "κοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας", οι οποίες αναλαμβάνουν το έργο του ΕΙΤ. Εφόσον λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το ΕΙΤ θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί το 2008, με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,4 δισεκατ. ευρώ το διάστημα 2008-2013 και θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Το Ινστιτούτο θα είναι πόλος αριστείας στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της ανωτάτης εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του πανεπιστημιακού, του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου θα καταστεί πρότυπο αναφοράς που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση.

Σχολιάζοντας την πρόταση κανονισμού, ο Πρόεδρος José-Manuel Barroso δήλωσε τα εξής:

"Χρειαζόμαστε την καινοτομία για να καταστήσουμε την Ευρώπη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειαζόμαστε επίσης έναν ευρωπαϊκό χώρο καινοτομίας στον οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει η αριστεία. Στόχος του ΕΙΤ είναι να προσελκύσει τα ταλέντα και να συγκεντρώσει τους πρωταγωνιστές του τριγώνου της γνώσης. Μέσω των δικτύων του, το ΕΙΤ θα καταργήσει τα στεγανά που υπάρχουν μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, για να ελευθερώσει το δυναμικό της Ευρώπης για καινοτομία."

Ο Πρόεδρος Barroso πρόσθεσε: "Φιλοδοξούμε το ΕΙΤ να λειτουργήσει πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της Επιτροπής. Προτίθεμαι να υποστηρίξω πολιτικά τον νέο αυτό ευρωπαϊκό πόλο καινοτομίας με την ευκαιρία της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Lahti."

Το καθαυτό ΕΙΤ, υπό τη διεύθυνση διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ): το νομικό πρόσωπο που θα συνιστά το ΕΙΤ θα αποτελείται από το ΔΣ και ένα πολύ περιορισμένο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό 60 περίπου ατόμων. Το ΔΣ θα απαρτίζεται από 15 προσωπικότητες του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου με την προσθήκη 4 επιπλέον που θα οριστούν μεταξύ των μελών του προσωπικού και των σπουδαστών του ΕΙΤ και των κοινοτήτων γνώσης και καινοτομίας. Το ΔΣ θα καθορίζει τις γενικές στρατηγικές προτεραιότητες του ΕΙΤ και θα επιλέγει τις κοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας για την υλοποίησή τους. Θα αξιολογεί την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται και θα συντονίζει το έργο τους στους αντίστοιχους στρατηγικούς τομείς.

Kοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας : Οι κοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας είναι η ιδιαιτερότητα του ΕΙΤ. Αν και βασίζονται στην αρχή της δικτύωσης, την ξεπερνούν και χαρακτηρίζονται ως κοινές επιχειρήσεις από οργανισμούς των εταίρων που εκπροσωπούν πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που ενώνονται για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις ανταποκρινόμενες στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του ΕΙΤ. Οι στόχοι τους θα καθοριστούν στις συμβάσεις με το ΕΙΤ αλλά θα χαίρουν μεγάλης αυτονομίας όσον αφορά την οργάνωσή τους και την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται. Θα ενσωματώσουν πλήρως τη διάσταση της καινοτομίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Η Επιτροπή προτείνει ότι το ΕΙΤ πρέπει να δημιουργήσει περίπου έξι κοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας έως το 2013, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές προκλήσεις σε τομείς θεμελιώδους ενδιαφέροντος για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης.

Το συνολικό κονδύλιο για το ΕΙΤ για την προβλεπόμενη περίοδο υπολογίζεται σε 2,4 δισεκατ. ευρώ περίπου. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από διάφορες πηγές, συγκεκριμένα, από άμεση συνεισφορά του κοινοτικού προϋπολογισμού και από συνεισφορές του ιδιωτικού τομέα. Αναμένεται επίσης ότι οι κοινότητες της γνώσης και της καινοτομίας θα προσελκύουν κεφάλαια σε συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού, από σχετικά προγράμματα όπως το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, τη δια βίου εκπαίδευση και προγράμματα ανταγωνισμού και καινοτομίας, καθώς και από τα διαρθρωτικά ταμεία. Με το συντονισμό του διοικητικού συμβουλίου, το ΕΙΤ θα επιδιώξει να δημιουργήσει συνέργειες και να επιτύχει την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των πόρων. Οι δαπάνες διοίκησης και διακυβέρνησης του ΕΙΤ θα αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του γενικού προϋπολογισμού.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών εγκρίνουν το προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο πριν από το τέλος του 2007, το ΕΙΤ θα μπορέσει να λειτουργήσει το 2008 και θα είναι δυνατή η σύσταση των δύο πρώτων κοινοτήτων της γνώσης και της καινοτομίας το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα