Iberdrola: 26% υψηλότερα κέρδη το τρίμηνο

Μετά την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 13:32

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 26%, το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της Ισπανίας, Iberdrola SA, καθώς παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 419 εκατ. ευρώ (525 εκατ. δολ.) ή 46 σεντς ανά μετοχή, από 331 εκατ. ευρώ ή 37 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η παραγωγή πυρηνικής ενεργείας στο εσωτερικό, αυξήθηκε 13%.

Η Iberdrola ευνοήθηκε από την επικέντρωσή της σε αποθέματα ύδατος και πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν φθηνότερο ρεύμα από τις ανταγωνίστριές της των οποίων τα εργοστάσια λειτουργούν με άνθρακα και πετρέλαιο, ενώ κατέβαλε τις ίδιες χονδρικές τιμές ενεργείας. Η εταιρεία κοινής ωφελείας επέστρεψε σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες για να καλύψει την παραγωγή της φέτος και αύξησε την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία πέρυσι αντιμετώπισε πρόβλημα, λόγω της ξηρασίας στην Ισπανία.

Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 419 εκατ. ευρώ, υψηλότερα των προβλέψεων εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν σε 370 εκατ. ευρώ.

Τα προ φόρων και τόκων κέρδη, αναρριχήθηκαν στα 609 εκατ. ευρώ από 532 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (Ebitda), σημείωσαν αύξηση 28%, φθάνοντας στο 1,02 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 15 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 34,55 ευρώ η μία σήμερα στις 9:45 π.μ. στη Μαδρίτη, ενώ μέσα στο 2006, είχαν την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 36 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Dow Jones European Utilities Index.

Η Iberdrola αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας κατά 8,3% το τρίτο τρίμηνο, στην εσωτερική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα