ΠΑΣΟΚ: Υπέρ του κεφαλαίου και των ολίγων οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ

ΣΥΝ: Ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στον δρόμο των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών»
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2006 18:34

Η σημερινή παρουσίαση της Έκθεσης Προόδου του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2007 από τον υπουργό Οικονομίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια γενικόλογη επανάληψη των προτεραιοτήτων που τέθηκαν με τη κατάθεση του Προγράμματος, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

«Ούτε ο υπουργός στις ανακοινώσεις του, ούτε οι συντάκτες της έκθεσης μπήκαν στο κόπο να παρουσιάσουν λεπτομέρειες για τα σημαντικά βήματα που, όπως υποστηρίζουν, έγιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τη διαδικασία της Λισσαβόνας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως απουσιάζουν η αξιολόγηση, η μέτρηση αποτελεσματικότητας, τα χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αποσιωπάται το γεγονός πως πολλά μέτρα (όπως για παράδειγμα οι δράσεις για την απασχόληση, το ΤΕΜΠΤΕ και το ΤΑΝΕΟ) αποτελούν συνέχεια δράσεων και πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ που τώρα παρουσιάζονται ως έργα ΝΔ. Τέλος, σημειώνεται ότι σε κρίσιμα θέματα -π.χ. στον «εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των υπό κρίση κλάδων» ή στην «αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου και εποπτείας της αγοράς»- για τη κυβέρνηση είναι αρκετή μια απλή αναφορά χωρίς καμία εξειδίκευση των μέτρων που θα υιοθετηθούν και των αποτελεσμάτων που προσδοκώνται.

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, παρατηρεί ότι σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ήταν αυτή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα διανεμόμενα κέρδη, και η ρύθμιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών σε βάρος του ΙΚΑ και των φορολογούμενων. Δηλαδή, τονίζει η κ. Παπανδρέου, οι κορυφαίες μεταρρυθμίσεις κατά την ΝΔ ήταν υπέρ του κεφαλαίου και των ολίγων σε βάρος των πολλών.

Επίσης η κ. Παπανδρέου επικρίνει την αναπτυξιακή αντίληψη της κυβέρνησης η οποία, όπως επισημαίνει, θεωρεί ως ξένες επενδύσεις την πώληση κρατικής περιουσίας σε ξένους και την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια, κι όχι τις νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Αντίδραση ΣΥΝ

Από την πλευρά του ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σημειώνει πως ο κ. Αλογοσκούφης «επιμένει στον δρόμο των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών και των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων, υποσχόμενος συνέχιση, επ’ αόριστον, της μονόπλευρης λιτότητας, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

«Η αντιλαϊκή αυτή οικονομική πολιτική, η οποία -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης- βρίσκει την πιο αποκρουστική της έκφραση στην κυβερνητική αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου, οδηγεί τη χώρα σε μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα, από τα οποία οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες, για τις οποίες η οικονομία, κατά τα άλλα, αντέχει να εμφανίζουν υπερκέρδη που ξεπερνούν το 100%», καταλήγει το στέλεχος του ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα