Κίνα: Συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης

Μετά τον περιορισμό των επενδύσεων
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 08:01

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ, για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, εμφάνισε η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε τις επενδύσεις για να συγκρατήσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, από την υπερθέρμανση.

Το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε 10,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή του κατά 11,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας στο Πεκίνο. Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, ήταν η ταχύτερη μέσα σε μία δεκαετία.

Το γιουάν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 7,9086 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 11:20 π.μ. στη Σαγκάη. Συνολικά 27 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας.

Η έκρηξη των επενδύσεων επί τέσσερα έτη, τροφοδότησε την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 10% - διπλάσιο του μέσου όρου παγκοσμίως – και πέρυσι είχε αποτέλεσμα η Κίνα να ξεπεράσει τη Βρετανία και να καταστεί η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Επίσης υπήρξε υπερπαραγωγή που ενδέχεται να οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές και να βλάψει τα κέρδη απειλώντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ρυθμός αύξησης 30 εκατ. δολ. την ώρα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας, τα ώθησε στα 988 δισ. δολ. στα τέλη του περασμένου μήνα. Το εμπορικό πλεόνασμα άγγιξε τα 110 δισ. δολ. έως και τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας το συνολικό πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος αυτό θα υπερβεί τα 150 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις σε υποδομές σε πόλεις και κωμοπόλεις, αυξήθηκαν 28,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το εννεάμηνο, υποχωρώντας από την ανάπτυξη 29,1% έως τον Αύγουστο, αποτέλεσμα μείωσης των επενδύσεων και αύξησης του βασικών επιτοκίων δανεισμού. Ο δείκτης, μειώνεται από τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα