BoE: Αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2007

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 14:00
UPD:14:44
REUTERS/PETER NICHOLLS

Στροφή προς την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και από την Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνοντας αύξηση επιτοκίων, για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία. Οι επόμενες όμως αυξήσεις σε ορίζοντα τριετίας θα γίνουν με «πολύ σταδιακά βήματα», μια προσέγγιση που άσκησε πιέσεις στη στερλίνα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε με επτά ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,50% από 0,25%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα στρέφεται προς την άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed, έπειτα από την έκτακτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Αύγουστο του 2016, μετά την απόφαση-σοκ των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία από το 2007, λίγο πριν από την έναρξη της πιστωτικής κρίσης που είχε οδηγήσει την οικονομία στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου χαιρέτισαν την απόφαση, με σημαντικά κέρδη του δείκτη FTSE αμέσως μετά την ανακοίνωση για αύξηση επιτοκίων.

Αντίθετη η εικόνα της στερλίνας, με πτώση σχεδόν 1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα