ΔΝΤ: Ισχυρή η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 12:43

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ανάπτυξή της θα είναι ισχυρή και το επόμενο έτος, επισημαίνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο σχέδιο συμπερασμάτων για την ελληνική οικονομία.

Διαπιστώνονται, ωστόσο, ορισμένοι κίνδυνοι, όπως είναι το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, οι μισθοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά και έχει επιβαρυνθεί κατ' αυτό τον τρόπο το κόστος για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα πρέπει η ταχεία οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί.

Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχει αύξηση της πιστωτικής επέκτασης η οποία βεβαίως δεν φθάνει στα επίπεδα των άλλων κρατών - μελών αλλά δεν παύει να υπάρχει και κίνδυνος αν η οικονομική ανάπτυξη δεν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς θα υπάρξουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Ρίτσαρντ Φόρντ αναφέρθηκε επίσης στις επιτυχείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έλλειμμα πρέπει ως το 2012 να μετατραπεί σε πλεονασματικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2012 πρέπει να βρεθούμε σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς ισολογισμούς και ότι πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να είναι ίση με 0,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται αναφορά στη συγκράτηση σπατάλης του δημοσίου και όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση. Χαρακτήρισε δε, τη φοροδιαφυγή ως μεγάλο πρόβλημα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα