Praktiker: Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί πριμοδοτούν νέες επενδύσεις

Με +6,2% ο τζίρος και μηδενικό δανεισμό το 2016 - Σχέδια για νέο κατάστημα το 2018 και ένα ακόμη το 2019
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 17:05
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 177,5 εκατ. ευρώ έναντι 167,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και με αύξηση ιδίων κεφαλαίων στα 12,2 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Ανεβάζει τον πήχη πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ που έχει ήδη επενδύσει στο δίκτυό της στην Ελλάδα η Praktiker Hellas, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εγκαινιάσει νέο κατάστημα το 2018, ενώ φέρεται να μελετά ανάπτυξη ενός ακόμη το 2019, σχέδια που υποστηρίζουν οι οικονομικές της επιδόσεις - η χρήση 2016 έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 6,2%, μηδενικό δανεισμό και «ταμείο» 8,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 177,5 εκατ. ευρώ έναντι 167,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και με αύξηση ιδίων κεφαλαίων στα 12,2 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ.

Το 2016, χάρη στην ενίσχυση της δραστηριότητας, η εταιρεία αύξησε το δυναμικό της κατά 100 εργαζόμενους (ή 7,7% συγκριτικά με το 2015). Αντίστοιχα, το κόστος μισθοδοσίας αυξήθηκε κατά 7,8%, καθώς καταβλήθηκαν σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές 26,4 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Το μεγαλύτερο δίκτυο DIY στην ελληνική αγορά -με ιστορία 26 ετών, με 15 καταστήματα, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop, εξειδικευμένο τμήμα B2B και μία ομάδα άνω των 1.400 εργαζομένων- επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά του επενδύοντας σε ανταγωνιστικότητα τιμών και portfolio προϊόντων στις κατηγορίες που αναπτύσσει, κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ειδικά στο λιανεμπόριο και την οικοδομή, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία δεκαετία η οικοδομική δραστηριότητα βρέθηκε σε βαθιά ύφεση, με πτώση αδειών πάνω από 90%, αν και πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας καλλιεργούν προσδοκίες για βελτίωση. Στο επτάμηνο του 2017 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση 10,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 23% στην επιφάνεια και 21,1% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016.

Δυναμικό business plan

Οι καλές οικονομικές επιδόσεις της Praktiker Hellas, απόρροια της αποτελεσματικής διοίκησης που προτεραιοποίησε τα τελευταία χρόνια: τον συστηματικό έλεγχο σε κόστη και δαπάνες, τη βελτιστοποίηση των αποθεμάτων, την εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την ανάδειξη της υπεραξίας του χαρτοφυλακίου προμηθευτών (πάνω από 400, το 76% των οποίων είναι σημαντικές παραγωγικές ή εισαγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα), πριμοδοτούν σήμερα ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης.

Η εταιρεία -μέλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings Limited από τον Απρίλιο του 2014- διατηρεί μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και επιπλέον 8,7 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα, που της επιτρέπουν να αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Οι οικονομικές επιδόσεις ικανοποιούν τη διοίκηση, με τον Γιάννη Σελαλμαζίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Praktiker Hellas, να θεωρεί ότι υποστηρίζουν το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας. «Η οικονομική ευρωστία μας δίνει ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον» δηλώνει χαρακτηριστικά, θεωρώντας πως δεν είναι λύση η πρακτική του πολέμου τιμών στο λιανεμπόριο, αν και εν πολλοίς η τάση αναδύθηκε από την κρίση. Αντίθετα, τάσσεται υπέρ της προσήλωσης στη διατήρηση της υγείας του ισολογισμού και της κερδοφόρας πορείας, ως τη μόνη βιώσιμη στρατηγική που επιστρέφει αξία στους εργαζόμενους, την κοινωνία, τους πελάτες και τους επενδυτές. Η εταιρεία εργάζεται αυτή την περίοδο για την επένδυση σε ένα νέο κατάστημα που θα ανοίξει το 2018 στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ υπάρχουν σχέδια και για ένα ακόμη το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Praktiker Hellas το 2016 πρόσθεσε ένα νέο κατάστημα στο δίκτυό της, στο νησί της Ρόδου, το οποίο εγκαινίασε νέο, πιο ευέλικτο concept, ικανό να υποστηρίξει μικρότερες αγορές. Η επένδυση αποτελεί σημαντικό μέρος των καθαρών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2016 και κυμάνθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα