Υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το αργό

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα καταφέρει να μειώσει την παραγωγή
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2006 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, θα αποτύχουν να μειώσουν την παραγωγή τους, τόσο, όσο σχεδίασαν.

Η συμφωνία για χαμηλότερη παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έγινε καθώς τα τέσσερα από τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις, ήδη μείωσαν το ύψος της παραγωγής τους. Τα αποθέματα πετρελαίου, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και ντήζελ στις ΗΠΑ, βρίσκονται υψηλότερα του μέσου όρου, για πρώτη φορά μέσα στο έτος.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησε έως 1,07 δολ., ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 58,26 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 9:20 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 58,94 δολ. το βαρέλι.

Στις 20 Οκτωβρίου τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησαν 1,17 δολ. ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 59,33 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου που έληξαν με το κλείσιμο της Παρασκευής, υποχώρησαν 2,9%, φθάνοντας στα 56,82 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά φέτος, που μηνιαία συμβόλαια κοντά στην παράδοση, έκλεισαν κάτω από τα 57 δολ. το βαρέλι.

Εικοσιένας από τους 49 οικονομικούς αναλυτές, διαπραγματευτές και χρηματιστές που ρωτήθηκαν σε έρευνα του Bloomberg News, είπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα. Δεκατέσσερις προβλέπουν αύξηση και 14 ελαφρά διαφοροποίηση των τιμών. Η έρευνα έγινε πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αναρριχήθηκαν 5,02 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 335,6 εακτ. βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, στις 18 Οκτωβρίου. Αυτή, ήταν η μεγαλύτερη άνοδο των αποθεμάτων από τον Μάρτιο, αφήνοντάς τα 14% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα